2023. június 1. csütörtök
More

  Magyarország rendelkezik a világ 5. legnagyobb termálvízkincsével

  Magyarország rendelkezik a világ ötödik legnagyobb termálvízkincsével – mondta Lakiteleken, a Magyar Balneológiai Egyesület megnyitóján Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

      A gyógyvíz a Kárpát-medencében “kincs, hungarikum, sajátos, egyedi, és ennek rendkívüli értéke” van. Lakitelek olyan rangos fürdőhelyek sorába lépett, mint Harkány, Hajdúszoboszló, Mórahalom, Szolnok, Gyula, Hévíz, Bükkfürdő és Mezőkövesd.
      A lakiteleki gyógyvíz kopásos eredetű ízületű panaszokra, az ezzel járó izomfeszülés oldására is jótékony hatású
      A nagygyűlésnek helyszínt biztosító Hungarikum Liget a Lakiteleki Népfőiskolával szerves egységben ápolja a Kárpát-medencei hagyományokat, őrzi a magyar értékeket.
      A gyógyfürdők létesítési esélyeit a második világháború után a kőolajlelőhelyek keresése is növelte, számos gyógyvízforrást találtak kőolaj helyett.
      Magyarországon 2000. január 1-jén százötven termál- és gyógyfürdő működött.
      A termálvízkincs “titka” a Kárpát-medence geológiai adottságaiban rejlik. A földkéreg a Kárpát-medencében mintegy tíz kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, ezért a forró magma közelebb van a földfelszínhez, így sokkal kisebb mélységből lehet hévizet nyerni, mint a kontinens más pontjain. Lakiteleken nemcsak a víz gyógyít, hanem az elmúlt három évtizedben megteremtett környezet is.
      Nagy Katalin, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke elmondta, hogy a nagygyűlésen részt vettek Európa vezető balneológusai és határon túli magyar balneológusok is. Kerekasztal-beszélgetés zajlott a magyar fürdők helyzetéről, valamint egy sport-fizioterápia blokk is színesítette az idei nagygyűlés programját – közölte.
      Kalics Gabriella, a Ligetszépe Gyógyászat gyógyászati vezetője céljuknak nevezte az egyre magasabb színvonalon, elhivatottsággal végzett munkát. A konferencián közös kutatási eredményeket tudtak megosztani – mondta.

  Forrás: MTI

  Ez is érdekelheti:

  Strandolás terhesen? Nem kizárt! – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!