2023. június 7. szerda
More

  Strandolás terhesen? Nem kizárt!

  A strandszezon nem különösebben boldog időszak a leendő anyukák számára. Testük, keringésük kétszeresen megterhelt, ezért nehezebben viselik a hőt. Nem csoda, hogy a habok közé vágynak, de nem mindegy, hogyan teszik!


  Sok kismama tudja, hogy kerülni kell a fürdőzést, mert nagyon súlyos fertőzéseket szedhetünk össze. Az embernek így nincs más választása, mint a zuhanyozás. Ez azonban nem teljesen így van!

  Természetesen ez a félreértés megalapozott, valójában nem is teljesen félreértés, de egy kicsit változtatnunk kell rajta. Ha a kismama egészséges, a méhszája zárva van, és az orvos nem mondja, hogy feküdnie kell, pocakkal is lehet fürdeni, ez akár jót is tehet. Az azonban nem mindegy, hogyan, mikor és persze, főleg hol. Ez azért van, mert nő a fertőzés kockázata. Sajnos nem titok, hogy a növekvő fertőzések a vetélések nagy százalékához vezetnek, ezért mindenképpen érdemes alaposan utánanézni, mit és mikor csinál a kismama.

  A fertőzés elkerülése érdekében logikus, hogy úszómedencét keressünk, hiszen klór van benne, ami elpusztíthatja a kórokozókat. Ez alapvetően igaz, csakhogy a vegyszerek károsak a bőrre és az immunrendszert is gyengítik, ami nem a legjobb megoldás a kismamák számára. Csak a keringetős medencék megfelelőek, és kerülni kell az 1 egységnél több klórt tartalmazó vizet. Az uszodák esetében tehát a következő szabályok érvényesek: Ha van rá mód, a legjobb, ha a kismamát egy olyan medencében fürdetjük, amelyet csak a család használ, miközben ügyelünk a víz klórtartalmára is.

  A természetes vizekben más a helyzet. Ilyenkor sokkal kisebb a fertőzésveszély, vagyis inkább az ilyen helyeket keressük, de ezeket is feltételekkel. Nyár elején még tökéletes a bányató, de nyár végén, ha nagy tömeg látogat el, a víztisztítás már nem elegendő, és megnő a fertőzés esélye.

  Nagyobb tavak, tengerek tökéletesek lehetnek, a tisztasággal itt nem lesz gond. A víz hőmérséklete azonban itt sem számít. Ha a tó vagy a tenger vize nagyon hideg, akkor a harmadik trimeszterben problémák léphetnek fel, mert méhösszehúzódásokat okozhat.

  Az óceán tehát a leendő anyának is jó döntés, de figyelembe kell venni az utazás hosszát, ez ugyanis gondot jelenthet. Fontos, hogy a víz a homokhoz képest csekély kockázatot jelent a tengerek esetében. Annyi kórokozó van itt, hogy az anyának valószínűleg nem kéne a tengerparton vagy a parton üldögélnie a hullámok között, mert akkor könnyen megfertőződhet!

  A termálvíz külön kategória. Az ásványianyag-tartalom is lényeges, de főszabály szerint a 30°C feletti vízhőmérséklet már tilos, mert ez optimális a kórokozók szaporodására, vagyis jelentősen megnő a fertőzésveszély. A hidegebb víz még a kismamáknak is kellemes lehet, de mindenképpen kérdezzük meg az orvost a lehetséges kockázatokról!

  Az óvatosság a legfőbb fegyver egy terhes nő kezében. Ezenkívül a cink és a réz olyan tápanyagok, amelyek antibakteriális hatással bírnak a szervezetre, ami azt jelenti, hogy segíthetnek megelőzni a fertőzéseket. Komplex készítményekben érdemes szedni őket, hiszen felszívódásukhoz más anyagokra van szükség, és az ajánlott mennyiségeket be kell tartani, mert ezeknél sajnos megvan a túladagolás veszélye!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!