2023. június 7. szerda
More

  A petefészekrák kevésbé ismert tünetei

  A petefészekrák tünetei a daganat típusától, illetve a betegség stádiumától függnek. A tünetek ráadásul gyakran általánosnak tekinthetőek, és könnyű őket más betegségeknek tulajdonítani.

  A petefészek daganatos megbetegedésének a kezdeti időszakban nincsen tünete, vagy csak nagyon enyhe, így a daganat más szerveket is megtámadhat. A kezdeti időszakban a petefészekrák nem fájdalmas, a kísérő tünetek – ha vannak – igen enyhék, és bizonyos daganattípusok diagnosztizálása is nehezebb (pl. azért, mert nem kíséri őket a petefészekrákkal összefüggő speciális fehérjék, biomarkerek szintjének emelkedése). Milyen jelek figyelmeztethetnek a petefészekrákra?

  A petefészekrák tünetei

  A leggyakoribb tünetek közé tartozik az alhasi vagy medencetájéki fájdalom, hiszen a petefészkeken növekvő daganat nyomhatja, irritálhatja a körülötte lévő területeket. A petefészekrákkal összefüggő fájdalom igen erős is lehet, és gyakran hosszú ideig, akár hónapokig is tart. A fájdalom különösen fontos figyelmeztető jel lehet az 50 fölötti nőknél, illetve akkor, ha a menstruációs ciklustól függetlenül jelentkezik és nem múlik el néhány napon belül. A fájdalom ráadásul a hát alsó részébe vagy a deréktájékba is kisugározhat.

  A daganatra figyelmeztető jel lehet az is, ha a szexuális együttlét kellemetlen, fájdalmas, esetleg hüvelyi vérzés követi. A fájdalmas együttlét mindenképpen aggodalomra ad okot, más betegségek tünete is lehet, ezért haladéktalanul javasolt vele orvoshoz fordulni!

  A petefészekrák befolyásolhatja az anyagcserénket is

  A petefészekrák tünetei között találhatjuk a hasi panaszokat, így a puffadást, a teltségérzetet, a fokozott gázképződést, gyomorégést, hányingert is. A vizeletürítési szokások is megváltozhatnak, például sokkal gyakoribbá, fájdalmasabbá válhatnak, de inkontinencia vagy akár véres vizelet is jelentkezhet. A petefészken kialakuló tumor ugyanis a húgyhólyagot, vagy akár a beleket is nyomhatja.

  Mindenképpen aggodalomra okot adó tünet a hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás (főként, ha nem változtattunk az étrendünkön vagy a sportolási szokásainkon), illetve az étvágytalanság. A daganatos betegségek, így a petefészekrák is befolyásolhatják az anyagcserénket, illetve a tápanyagok hasznosításának képességét – ráadásul, a petefészekrák az elhelyezkedésénél fogva a bélrendszerre is hatással lehet.

  Meglepő módon, a petefészekrák viszonylag gyakori kísérő tünete a légzési nehézség, a légszomj is, mert a daganat növekedésével a hasüregben található szervek, szövetek is irritálttá válhatnak, folyadék gyűlhet fel, ami a rekeszizmot is nyomhatja, ez pedig a légzésre is hatással lehetnek.

  A légzési nehézségek, a fogyás és étvágytalanság mellett a daganatos betegségek akár a vörösvérsejtek számának csökkenését és vérszegénységet is okozhatnak, ez pedig fáradékonysággal, állandó kimerültséggel, sápadtsággal is együtt járhat.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  Ez is érdekelheti:

  Petefészekrák: Négy olyan fő tünet, amelyről a nők 90 százaléka nem tud – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  Gyömbérrel a petefészekrák ellen – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!