2024. március 29. péntek
More

    Tornával az epekő ellen

    A torna nem csak a szívnek tesz jót, hanem az epének is – gyengíti az epekőképződést.

    Amerikai orvosok több mint 60 ezer, 40-65 év közötti, epekövektől mentes hölgyet vontak be vizsgálatukba, amelyet még 1986-ban kezdtek. Ezután mindegyik nő kétévente jelentést készített arról, hogy mennyit tornázik. Azok körében, akik naponta félórát „edzettek”, 31 százalékkal kevesebben kellett epekő eltávolítást végrehajtani – ismertette az eredményt az AP.

    A kőképződést erősíti az elhízás, de a gyors súlycsökkenés is. Ám – miután a kutatók ezekkel is korrigálták statisztikai adataikat – a tornázó hölgyek körében még mindig 20 százalékkal kevesebb volt az epeköves, mint a nem tornázókéban.

    Az orvosok feltételezése szerint a testmozgás csökkenti az epe koleszterin tartalmát és ezen keresztül fékezi a kőképződést, mivel az epekövek 80 százaléka szilárd koleszterinből áll.

    Azoknak a nőknek a körében, akik hetente 41-60 órán át ülő munkát végeznek, 42 százalékkal gyakrabban kell eltávolítani epehólyagot, mint azok esetében, akik legfeljebb 6 órán át ücsörögnek. Heti 60 órányi ülés ugrásszerűen növeli a műtét elkerülhetetlenségét: 132-szer gyakoribb körükben az epeműtét, mint azoknál, akik nem ülő munkát végeznek.

    Az Egyesült Államokban évente fél millió epehólyagot távolítanak el, a műtétek és a kórházi ápolás összköltsége 5 milliárd dollár. A betegek kétharmada nő.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!