2023. március 25. szombat
More

  Idén korábban robban az Influenzabomba?

  Magyarországon jellemzően a karácsonyi ünnepek után emelkedik meg az influenzás esetek száma, idén azonban elképzelhető, hogy a hideg idő beköszöntével már decemberben megindulhat a járvány – számolt be az M1 Híradó.

  Már a háziorvosoknál van az influenza elleni oltás

  A legtöbb háziorvosi rendelőbe már megérkezett az ingyenes influenza elleni oltás. Ebben az esetben is legalább 2 hétre van szükség a védettség kialakulásához. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy az ingyenes influenzaoltás már a háziorvosoknál van. Október 10-étől kezdődött meg a kiszállítás és a múlt héten fejeződött be.

  Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kiemelte, hogy leginkább az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legkisebbeknek fontos az influenza elleni oltás felvétele.

  Az egyik legkomolyabb rizikócsoport az a két–három éves kor alatti gyermekek, az immunrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy legyőzzék a vírust, és hogyha nincs megfelelő védettségük, akkor ők nagy veszélynek lehetnek kitéve. Úgyhogy mindenképpen javasolt nemcsak az idős krónikusan beteg embereknek, hanem a két év alatti gyermekeknek is az oltás beadása” – tette hozzá az infektológus.

  Aki nem jogosult az ingyenes influenza elleni védőoltásra, az a patikákban három különböző influenza elleni oltóanyag közül választhat.

  Influenza tünetei

  Az influenza tünetei más felső légúti betegségekhez hasonlóan a torokfájás, köhögés, orrdugulás és orrfolyás, de emellett magas láz, fej- és izomfájdalmak, gyengeség és fáradékonyság is jelentkezhetnek, sőt a gyermekeknél az influenza hasmenéssel, hányással is együtt járhat.

  Az influenza lehetséges szövődményei

  Bár a legtöbb esetben, főleg az egyébként egészséges felnőtteknél, az influenza néhány nap alatt lezajlik, sajnos súlyos szövődményei is lehetnek. Például a legyengült szervezetet könnyebben támadják meg a különböző baktériumok, melyek aztán gyulladásokat okozhatnak a tüdőben, a légutakban, az arc- és a homlok üregeiben, a középfülben. Az influenza szövődményei között találhatjuk az izomgyulladásokat (myositis), de előfordulhat az is, hogy szívburok- vagy szívizomgyulladással is meg kell küzdenie a betegnek.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  Ez is érdekelheti:

  Influenzaszezon: megérkeztek az oltóanyagok – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  Influenza tünetek és kezelései 1. rész – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  Influenza tünetek és kezelései 2. rész – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!