2024. március 28. csütörtök
More

    Influenzaszezon: megérkeztek az oltóanyagok

    A legtöbb háziorvoshoz már eljuttatták az idei, influenza elleni oltóanyagokat, így az is kiderült, mikortól oltathatjuk be magunkat.

    Ezen a héten már minden háziorvos hűtőjében ott kell lenniük az idei, influenza elleni oltóanyagoknak, a Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint ugyanis befejeződött az ampullák kiosztása – hangzott el az RTL híradójában. Van, aki már a múlt héten megkapta az oltóanyagokat, az egyik háziorvos azonban november 1-jén úgy nyilatkozott, hogy hozzájuk még nem érkeztek meg a vakcinák. Viszont ezen a héten már várhatóan országszerte megkezdődhet az influenza elleni immunizálás.

    Mikor érdemes beadatni magunknak az oltást?

    Torzsa Péter családorvos szerint minél hamarabb érdemes kérni az influenza elleni oltást. „A járvány akár jöhet pár hét múlva is Magyarországon. Ahhoz, hogy kialakuljon a védettség, legalább 2 hétnek kell eltelnie, tehát érdemesebb hamarabb felvenni ezt a védőoltást” – fogalmazott.

    Sokkal több a gyanús eset, mint tavaly ilyenkor

    Az NNK adatai szerint idén október közepén egy hét alatt több mint 14 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenzagyanús esetek száma tehát most jóval magasabb, mint tavaly ilyenkor, amikor nagyjából 10 ezer beteg kereste fel ilyen panaszokkal a háziorvosát. Bélteki Béla háziorvos például már most 6-8 olyan beteget lát el, aki vírusfertőzéssel küzd.

    A szakemberek egyébként kiemelten figyelik az akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók számát is, ami a múlt héten már elérte a 200 ezret. Ebbe a csoportba beletartoznak a COVID-gyanús személyek is. Bélteki Béla szerint teszt nélkül igen nehéz megkülönböztetni az influenzavírus okozta fertőzést a COVID-19-től. Mindkét betegségre jellemző ugyanis a hőemelkedés vagy láz, valamint az izomfájdalom jelentkezése.

    Az NNK számításai szerint október közepén Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Békés megyében regisztrálták a legtöbb influenzagyanús beteget. Járványról azonban egyelőre még nincs szó. Fontos tudni továbbá, hogy idén 1,3 millió adagnyi védőoltás áll ingyenesen rendelkezésre az influenza ellen. Ezeket a kockázati csoportba tartozóknak – egyebek mellett a 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek – szánják.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!