2024. április 26. péntek
More

    Hódít a mediterrán étrend a világban 4. rész

    Mérsékelten fogyasztható ételek a mediterrán étrenden

    A fenti élelmiszercsoportok alkotják a mediterrán étrend alapját. De az étkezési terv mérsékelt adag baromfit, tojást és tejterméket is tartalmaz (különösen az erjesztett tejtermékeket, például a görög joghurtot és a kefírt). Tehát mit jelent a mérsékelt? Ez az Ön személyes preferenciájától függően változik. Dönthet úgy, hogy naponta nagyon kis adag tejterméket fogyaszt, vagy hetente nagyobb mennyiséget fogyaszt.

    Bár nem kötelező, a vörösbort hagyományosan naponta fogyasztják a mediterrán evők. Ha hölgyekről van szó, akkor legfeljebb két deciliter naponta, férfiak esetében 3-4 dl a még megengedett érték.

    A mediterrán étrendet korlátozó élelmiszerek

    Szalonna, Süt, Étel, Sült

    Bár a mediterrán étrend nem követeli meg, hogy teljesen kihagyjon egy-egy élelmiszercsoportot vagy ételt, de arra ösztönzi az embereket, hogy korlátozzák vagy kerüljék ezeket a termékeket:

    • Vörös hús. Rendszeresen kis mennyiségben fogyasztva növelheti a vastagbélrák kockázatát.
    • Édességek. Túlzott fogyasztásuk növeli az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, a magas vérnyomás és egyebek kockázatát.
    • Erősen feldolgozott élelmiszerek. A Nutrients folyóiratban megjelent 2021-es tanulmány szerint a magasan feldolgozott élelmiszerekből származó kalóriák 15% -kal nagyobb halálozási kockázattal járnak.

    Konkrét példák a mediterrán étrendre korlátozandó élelmiszerekre:

    • Alkohol, a mértékkel fogyasztott vörösbor kivételével
    • Szalonna
    • Cukorka
    • Kereskedelmi pékáruk
    • Gyorsételek
    • Fagyasztott pizza
    • Sonka
    • Hot dog
    • vörös hús
    • Pepperoni
    • Ömlesztett sajt
    • Finomított olajok
    • Kolbász
    • Szóda és cukros italok
    • Fehér kenyér
    • Fehér tészta
    • Fehér rizs

    Az egyszerű ételcserékkel segíthet megfékezni ezeknek az élelmiszereknek a bevitelét. Például próbálja meg a szódát szénsavas vízre cserélni; zöldségeket tenni a pizzára pepperoni és kolbász helyett; vagy gyorséttermek helyett alacsony nátriumtartalmú leveseket enni, még akkor is, ha nagyon siet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!