Hal
A hagyományos mediterrán étrendet követő emberek hetente háromszor három-négy uncia halat fogyasztanak. Az elfogyasztott halfajták közé tartoznak a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a szardínia, a lazac és a makréla. Más típusú tenger gyümölcseit is lehet enni:
- Kagyló
- Rák
- Angolna
- Hering
- Homár
- Polip
- Osztriga
- Tengeri sügér
- Garnélarák
- Tonhal
A kutatások azt mutatják, hogy a halfogyasztás életkorunkat meghosszabbíthatja és az életminőségünkre is jó hatással van.
A magasabb halbevitel az idősebb felnőttek kognitív hanyatlásának csökkenésével jár. Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik memóriazavarban szenvednek.
Gyógynövények és fűszerek
A természetes fűszerek a mediterrán étrend létfontosságú részét képezik, mivel nemcsak aromát, színt és ízt kínálnak, hanem hozzáadott tápanyagokat és egészségügyi előnyöket is kínálnak. A gyógynövények és fűszerek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Csökkentik a vércukorszintet és a koleszterinszintet, valamint pozitívan befolyásolják a hangulatot és serkenti a bélmikrobáit.
A mediterrán étkezési tervben szabadon használható gyógynövények és fűszerek a következők:
Ánizs | Bazsalikom | Babérlevél |
Chilit | Szegfűszeg | Kömény |
Fokhagyma | Levendula | Majoránna |
Menta | Oregánó | Petrezselyem |
Bors | Rozmaring | Zsálya |
Szömörce | Tárkony | Kakukkfű |
Jó szórakozást a gyógynövényekkel és fűszerekkel való kísérletezéshez. Készíthet teát friss menta hozzáadásával, vízben párolhat friss fűszernövényeket gyümölcsökkel; vagy összekeverve a fokhagymát és a gyógynövényeket olívaolajjal készíthetünk magunknak pikáns öntetet.
A témát hamarosan folytatjuk.