2024. április 19. péntek
More

    A szívrák tünetei a szívelégtelenséghez hasonlóak: így alakul ki

    A szív rosszindulatú primer daganatai rendkívül ritkák, az összes ilyen rák negyedét teszik ki. A leggyakoribbak az érrendszeri szarkómák. A másodlagos daganatok gyakoribbak, de hogy pontosan milyen mértékben, azt nehéz meghatározni.


    A rosszindulatú szívdaganat tünetei alapvetően megegyeznek a jóindulatú daganatokéval, és a daganat elhelyezkedésétől függően változnak. Ezek a tünetek azonban gyorsabban rosszabbodnak, mint a jóindulatú tünetek, mivel a rosszindulatú daganatok gyorsabban nőnek. Egyéb tünetek közé tartozik a hirtelen fellépő szívelégtelenség, szívritmuszavarok és szívburok vérzése, ami leállítja a szív működését és szívtamponádot okoz. A rosszindulatú daganatok átterjedhetnek (áttétet képezhetnek) a gerincvelőre, a közeli szövetekre vagy szervekre, például a tüdőre és az agyra.

    A tünetek gyakran magukban foglalják az eredeti daganat tüneteit, amelyek áttétek lehetnek a test más részein. A rák bizonyos típusai, mint például a tüdő- vagy mellrák, közvetlenül a szívbe terjedhetnek, általában a szívburokba való beszivárgással; a szív nyomás alatt lehet, mert a rák vér és folyadék felhalmozódását okozza. A daganatok a vér- vagy nyirokkeringésen keresztül a szívizmot és a szívüregeket is elérhetik; ezek a daganatok szívelégtelenség tüneteit idézhetik elő.

    Kezelés

    Az alkalmazott eljárás megegyezett a jóindulatú daganatok esetében leírtakkal. Másodlagos daganatok esetén az eredeti daganatot is megvizsgálták, hacsak korábban nem ismerték annak elhelyezkedését. Mivel a szív rosszindulatú daganatai – mind az elsődleges, mind a másodlagos – szinte mindig gyógyíthatatlanok, a kezelés célja a tünetek enyhítése. A daganat típusától függően sugárkezelést vagy kemoterápiát alkalmaznak. Az elsődleges rosszindulatú daganatok műtéti úton nem távolíthatók el, és általában végzetesek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!