Más étrendekkel ellentétben a mediterrán étrendnek nincsenek szigorú szabályai, és nem vágnak ki egyetlen élelmiszercsoportot sem. Ehelyett a friss termékekre, az egészséges zsírokra, a halakra és a teljes kiőrlésű gabonákra összpontosít.
A mediterrán étrend ötödik éve nyerte el a legjobb általános étrendet a US News & World Report éves rangsorában, és ennek oka van: A kutatások a népszerű étkezési módot hosszabb élettartammal és a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és az életkorral összefüggő memóriacsökkenés alacsonyabb kockázatával kapcsolták össze.
Más népszerű étrendekkel ellentétben a mediterrán étrend nem tartalmaz olyan szigorú szabályokat, mint a kalóriaszámlálás vagy a makrokövetés. Ehelyett a követők olyan ételeket fogyasztanak, amelyek a Földközi-tengerrel határos országokban élő emberek hagyományos étrendjének részét képezik – sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, egészséges zsírokat és halakat. Ha ez az étkezési stílus megfelelőnek tűnik az Ön számára, itt van egy részletes lista azokról a konkrét ételekről, amelyek a mediterrán étrend nagy részét alkotják, valamint azokat az ételeket, amelyeket korlátoznia kell.
Zöldségek és gyümölcsök
Azok az emberek, akik követik a mediterrán étrendet, naponta négy alkalommal zöldséget és háromszor gyümölcsöt fogyasztanak, ezzel is hozzájárulva a szervezetnek szükséges kulcsfontosságú alapanyagokhoz. Összehasonlításképpen, az amerikai felnőtteknek csak 10% -a eszi meg az ajánlott zöldség mennyiséget naponta, és csak 12,3%-uk fogyaszt az előírtaknak megfelelő gyümölcsöt a Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint.
A mediterrán étrend által fogyasztott termékek a következők:
- Articsóka
- Cékla
- Brokkoli
- Kelbimbó
- Káposzta
- Sárgarépa
- Zeller
- Uborka
- Padlizsán
- Leveles zöldek
- Gomba
- Hagyma
- Paprika
- Burgonya
- Édesburgonya
- Paradicsom
- Cukkini
- Alma
- Sárgabarack
- Bogyók
- Cseresznye
- Citrus
- Datolya
- Füge
- Szőlő
- Dinnye
- Őszibarack
- Körte
- Gránátalma
Ezekben a gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a rák kockázatát és javíthatják mentális egészségét is. A Nutritens folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány azt is megállapította, hogy azok a felnőttek, akik naponta legalább öt adag terméket fogyasztottak, javulást tapasztaltak az általános jólétben, az alvásminőségben, az élettel való elégedettségben, a hangulatban, a kíváncsiságban, a kreativitásban, az optimizmusban, az önbecsülésben és a boldogságban – nem is beszélve a stressz, az idegesség és a szorongás csökkenéséről.
Bár mindez jól hangzik, az eredmény már azonnal tapasztalható lesz, akár 24 órán belül. Reggelire egyen leveles zöldeket és gyümölcsöket, amelyet össze is turmixolhat. Ebédre a szendvicsek helyett fogyasszon salátát, vacsorára pedig tészta helyett pároljon zöldségeket. Tegye teljessé a napot olyan harapnivalókkal, mint a gyümölcsök és diófélék, vagy a humuszos zöldségek.
A témát hamarosan folytatjuk.