2024. március 28. csütörtök
More

    Mi történik a szemünkkel 45 éves kor felett?

    Ennek leggyakoribb jele, hogy olvasás közben az apró betűk összefolynak előttünk, nem szívesen veszünk a kezünkbe könyvet este, elalvás előtt, fáradtnak érezzük a szemünket, esetleg a fejünk is megfájdul. A közeli látás romlása a presbyopia, egy olyan fiziológiai folyamat, ami fokozatosan következik be, de a negyvenes éveiben végül mindenkit utolér. A presbyopia kifejezés bár idegenül cseng, és első hallásra rémisztően hangzik, valójában „öregszeműséget” jelent. Ez egy olyan állapot, ami az idő előrehaladtának épp olyan velejárója, mint a bőr ráncosodása, vagy a haj őszülése. Éppen ezért a presbyopia nem tekinthető szembetegségnek. Ennek ellenére akkor is meg fogjuk tapasztalni, ha korábban mindig tökéletesen láttunk.

    Mi okozza a presbyopiát?

    Ahogy korosodunk, a szemlencse veszít a rugalmasságából, közelre nézéskor nem tud már megfelelően domborodni, így homályos lesz a látott kép, úgy érezzük, nehezen tudunk fókuszálni a közeli dolgokra. A folyamatot a régebb óta fennálló látási nehézségek, szembetegségek nem gyorsítják fel. Sőt a rövidlátóknál néhány évvel később jelentkezhet a probléma. A presbyopia akár már 35 éves korban jelentkezhet, de legtöbben a 40-es éveik elején, közepén kezdik megtapasztalni a közeli fókuszvesztést. A szemünk öregedésével az is együtt jár, hogy egyre érzékenyebbé válik a fényre és a tükröződésre. A folyamat általában 55-60 éves kor körül zárul, az eddigre kialakult olvasószemüveg dioptriára életünk végéig szükség lesz.

    – mondja Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

    A persbyopia kezelése

    • Progresszív lencsés szemüveg: A progresszív lencsés szemüveg a legnépszerűbb megoldás a presbyopia kezelésére. Ezek a multifokális lencsék visszaállítják a tiszta közeli látást, ugyanakkor megfelelő látóélességet biztosítanak távolra is. 
    • Bifokális lencsés szemüveg: Egy másik presbyopia kezelési lehetőség a bifokális lencsés szemüveg, amiben közelre és távolra élesen látunk, de pl. a monitor távolságra nem biztosít jó látást.
    • Olvasószemüveg: Ha annyira szerencsések vagyunk, hogy a presbyopián kívül nincs más látásproblémánk (rövid- vagy távollátás, cylinderes fénytörési hiba), akkor csak olvasószemüvegre lesz szükségünk a látásunk korrigálásához. Az olvasószemüveg az apró betűk tisztábban látásához elengedhetetlen, illetve megoldást jelent akkor is, ha a távollátáshoz kontaktlencsét hordunk.
    • Dioptria kezelése lézeres szemműtéttel: Ez egy lézeres látásjavító technológia, ami kitolja az olvasószemüveg igényt kb. 55 éves korig, de teljesen nem szünteti meg annak szükségességét. A kezelés során a két szemet különbözőképpen kezelik, a domináns szemen a szaruhártyát úgy formálják át, hogy távolra legyen éles a látás vele, a másik szemet pedig közeli éleslátáshoz alakítják. A két szem különböző látását az agy összerakja és közelre, valamint távolra is jól láthatunk majd egy ilyen műtét után. Ez a típusú kezelés nem mindenkinél működik, érdemes felvenni a kapcsolatot egy látásjavító központtal, hogy kiderüljön, esetünkben alkalmazható-e a beavatkozás.
    • Látásjavító lencseműtét: Az egyik legnépszerűbb presbyopia korrekciós eljárás a látásjavító szemlencse műtét, ami a szürkehályog műtéttel azonos technikán alapul. Ez a szemüvegekkel és kontaktlencsékkel ellentétben nem tüneti kezelés, hanem tartós éleslátást biztosító megoldás. A eljárás során a saját szemlencsét ultrahangos technikával trifokális vagy monofikális műlencsére cserélik. A trifokális lencse tökéletes látást biztosíthat távoli, köztes és közeli távolságra is, vagyis a beavatkozást követően nagy valószínűséggel nem lesz többé szükségünk szemüvegre vagy kontaktlencsére. Ezzel szemben a monofokális lencsék egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást, a többi távolságra azonban szemüvegre lesz szükség. Vagyis, ha az eljárás során a távoli látást korrigálják, akkor látásunk az utcán, vezetés és tévénézés közben 100%-sá válik, és kizárólag a közel látáshoz (monitor előtt végzett munka, olvasás) lesz szükségünk szemüvegre. Közeli látásra korrigált lencseműtétnél ennek pont az ellenkezője történik és az utcán lesz szükségünk szemüvegre.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!