2022. december 7. szerda
More

  Már kis mozgás is csökkenti a nők koleszterinjét

  Azoknak a nőknek a “rossz” koleszterinszintje, akik hetenként akár csak egy órát gyalogolnak lendületes tempóban, lényegesen alacsonyabb, mint azoké, akik egyáltalán nem mozogtak. Egy biztató tudományos vizsgálat eredményét a Journal of Lipid Research 2009. augusztusi száma ismerteti.

  Azt ma már szinte mindenki tudja, hogy a “rossz”, az LDL-koleszterin emelkedett vérszintje jelentősen növeli a koszorúér-betegség, a szívinfarktus kockázatát. Világszerte milliók szednek olyan gyógyszert, amely csökkenti ennek a koleszterinnek a mennyiségét a vérben, de vannak gyógyszer nélkül is lehetőségek ennek a kockázati tényezőnek a megszelíditésére.

  Az első tétel a megfelelő étrend: a telített zsírsavakat tartalmazó ételek, mint a szalonna, nem mondhatóak ilyen szempontból kedvezőnek. A sok zöldség, gyümölcs mindennapos fogyasztása, a rendszeres halevés egészségesebb, de ez gyakorta nem elégséges a koleszterin szintjének csökkentéséhez.

  Régóta ismert, hogy a fizikai munka, a testmozgás viszont koleszterincsökkentő. Korábban gyakran javasolták, hogy a szív- és érrendszer kockázatának javításához szinte naponta, verejtékezésig kell testünket meggyötörni. Aztán nagy, gondosan ellenőrzött tanulmányok igazolták, hogy azok a felnőttek, akik hetenként legalább ötször 30-60 percet mozognak: gyalogolnak, bicikliznek, úsznak, futnak, azok megtették a legfontosabbat szívük egészségének megőrzéséért.

  Keri L. Monda és munkatársai csaknem 9000, ülőmunkát végző amerikai egészségi állapotát követték kilenc éven keresztül. A kutatók még arra is figyeltek, hogy az önként jelentkezők között az ottani népesség arányának megfelelően legyenek afroamerikaiak és fehérbőrűek.

  A laboratóriumi mérések egyértelműen mutatták, hogy bőrszíntől függetlenül a többet mozgó emberek “jó”, HDL-koleszterinszintje magasabb, ami a szív- és érrendszer jobb védelmét jelenti. A “rossz”, LDL-koleszterin pedig alacsonyabb értéken volt azoknál, akik legalább hetenként egy órát töltöttek fizikai terheléssel, például lendületes, gyors gyaloglással.

  A fehér nők esetében minden egyórányi kényelmes mozgás, vagy fél órányi kemény munka mérhetően csökkentette az LDL-koleszterin szintjét, a feketebőrű csoportban pedig ez még kifejezettebben látszott. A jó hatás kiváltképp a változó korú hölgyeknél érvényesült.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!