2023. június 3. szombat
More

  Rejtélyes bélbetegség – részegen alkohol nélkül? 1. rész

  A bélfermentációs szindróma (GFS) akkor is megemeli a vér alkoholszintjét, és produkálja az alkoholmérgezés tüneteit a betegeknél, ha egyáltalán nem fogyasztott alkoholt.

  Ez a szokatlan jelenség rendkívül ellentmondásos, nem utolsósorban azért, mert pontos oka még mindig kevéssé ismert. Ennek ellenére az állapotot már jogi védekezésként is felhasználták ittas vezetési ügyekben − írta meg a BBC.

  A betegség oka a bélmikróbákban keresendő

  Az állapot hátterében álló egyik feltételezett mechanizmus a bélmikrobák egyensúlyhiánya miatt következik be, bizonyos mikrobák túlszaporodása révén. Ezek a mikróbák bizonyos körülmények között alkohollá erjesztik a magas szénhidráttartalmú ételt. Az állapot egy új változatáról − az úgynevezett vizelet-ABS-ről vagy hólyagerjedési szindrómáról − nemrég kiderült, hogy a húgyhólyagban élő mikrobák közötti egyensúlyhiány miatt alakul ki, és egyébként eddig még meg nem magyarázott módon alkohol megjelenéséhez vezet a vizeletben.

  Kockázati tényezőként jelölték meg a gyakori vagy hosszú távú antibiotikum-kezelést, mivel a betegek gyakran számoltak be arról, hogy betegségben szenvednek, vagy hogy a gyógyszeres kezelést követően visszaesés lép fel. A túlzott antibiotikum-használatról általánosságban ismert, hogy felborítja a bélflóra működését, de további kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy ez vezet-e közvetlenül az GFS kialakulásához.

  A feltételezések szerint a nem megfelelő táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása is szerepet játszhat a betegségben.

  Mi a bélfermentációs szindróma?

  A bélfermentációs szindróma olyan állapot, amelyben a szervezet mikroorganizmusok révén “saját sört” állít elő a belekben. Pontosabban, ezt a szindrómát a bél bizonyos gombáinak agglomerációja jellemezheti, amelyeknek az a tulajdonsága, hogy a szénhidrátokat gyorsan alkoholokká alakítják. Az állapot nagyon ritka, és gyakran alul diagnosztizáltnak tekinthető, ami további vizsgálatok szükségességét eredményezi.

  Számos mikroorganizmus él a gyomor-bél traktusban

  Normális esetben a bélgombák az ételből származó keményítővel és cukrokkal táplálkoznak, amelyeket később energiává alakítanak. Ez a folyamat szén-dioxid és etanol formájában hulladékot képez, amely utóbbi egyfajta alkohol. A gombás erjedéssel előállított etanol bejut a véráramba és az egész testet bejárja.

  A bélfermentációs szindrómában szenvedőknél a vér alkoholszintje akkor is magas lehet, ha egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt. Ez a szindróma ugyanazokat a fizikai és pszichológiai tüneteket is okozhatja, amelyeket az ember ittas állapotban érez.

  Mi az oka?

  A bélfermentációs szindróma az alapbetegségek, például a gyomor-bélrendszeri betegségek és a mikrobiómák egyensúlyhiánya következtében jelentkezik. Bizonyos állapotok és orvosi tényezők növelhetik az ember esélyeit ennek a szindrómának a kialakulásában, ilyen például

  • a Crohn-betegség,
  • az irritábilis bél szindróma,
  • a rövid bél szindróma
  • cukorbetegség.
  • Az elhízás és az immunrendszer gyengülése szintén olyan tényezők, amelyek növelhetik a bélfermentációs szindróma kialakulásának kockázatát.

  Az antibiotikumok gyakori vagy hosszú távú alkalmazása megváltoztathatja a bél mikrobiomjának szerkezetét, ami a gombák túlzott növekedését eredményezheti. Emellett magas szénhidráttartalmú étrend és a feldolgozott ételek is emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. A kutatások gyakran arról számoltak be, hogy a bélfermentációs szindróma korrelál a cukorban és szénhidrátokban gazdag étrenddel.

  A témát hamarosan folytatjuk.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!