2024. április 19. péntek
More

    ŐSZI DIÉTA TIPP: 1 HETES MINTAÉTREND

    Ez az őszi diéta egyrészt méregtelenítő hatással rendelkezik, másrészt magas rosttartalmú étrendje miatt csökkenti az éhségérzetet. A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is. A módszer hasonlít a szétválasztó diétára, de csak annyiban, hogy kétféle diétás napot különböztet meg.

    Az egyik napon alacsony szénhidráttartalmú étrendet kell a követni, a másikon pedig egyszerűen gyümölcsnapot tartunk. Éppen ezért fontos, hogy ezt a kúrát egy-két hétnél tovább nem szabad követni! Ha jelentősebb súlyfelesleggel rendelkezel, az egészséges, tartós fogyás, valamint az egyéni étrend összeállítása érdekében kérd orvosod vagy egy dietetikus szakember segítségét!

    TILOS

    Nem fogyasztható finomított cukor, így tiltólistára kerülnek egy időre a sütemények, kekszek, pékáruk. Szintén tilosak a cukros üdítők. Ki kell hagyni étrendünkből a finomított liszttel készült termékeket, tehát nem fogyasztható fehér rizs, fehér tészta, fehér kenyér. A zsíros tejtermékeket is kerülni kell, ilyen a tejföl és a tejszín – teljesen mindegy, hány százalék zsírtartalom van ráírva, ezekről jobb lemondani. Ne fogyasszunk zsírosabb húsokat sem, így kacsát, libát, zsíros sertés- vagy marhahúst.

    SZABAD

    Naponta igyunk meg 2,5 liter ásványvizet, vagy teát, vagy citromos vizet.

    AZ ŐSZI DIÉTA FŐSZEREPLŐI

    Mivel a diéta nem teljes mértékben tiltja a szénhidrátfogyasztást, csak igyekszik minimalizálni, törekedjünk a teljes értékű, minőségi szénhidrátok bevitelére. A fehér rizs tilos ugyan, de ehetünk barna rizst – alkalmanként félcsészényit. Ezenkívül fogyaszthatunk bulgurt vagy kölest (szintén kis mennyiségben), hiszen ezek a gabonafélék igen magas rosttartalommal rendelkeznek. Napi egy szelet teljes kiőrlésű vagy korpás kenyér is belefér az étrendbe – leszámítva persze a gyümölcsnapokat.

    húsok közül fogyaszthatók az olyan sovány húsok, mint a csirke-, illetve pulykamell, a halak közül a lazac, a tonhal, a rákfélék. Sovány sertés- és marhahús is ehető, de a húsok mérete ne legyen nagyobb egy tenyérnyi darabnál. Hetente két tojást is tartalmazhat a menü. A tejtermékek közül természetesen belefér az étrendbe a sovány tej, a kefir és a natúr joghurt, valamint az újra egyre népszerűbb aludttej. Belefér az étrendbe a sovány túró is, de a már említett tejföl és tejszín nem. Sajtokból csak az alacsony zsírtartalmú sajttípusokat válasszuk, kis mozzarella vagy parmezán sajt alkalmazása kiváló módja az ételek ízesítésének.

    zöldség- és gyümölcsfélék a legfontosabb szereplők az őszi diéta során. Gyümölcsnaptól függetlenül, minden egyes étkezés tartalmazzon valamilyen zöldség- vagy gyümölcsfélét. Fogyasztható mindenféle zöldség, a sárgarépától kezdve a cukkinin, a gombán át a padlizsánig, karfiolig. Amikor már elkezdődik a szezonja, a sütőtököt is érdemes bevetni. Hetente egyszer fogyasszunk valamilyen hüvelyest is, ami lehet bab (zöldbab, vörös bab, fehér bab, fekete bab), zöld- vagy sárgaborsó, lencse – a legjobb a vörös lencse, amelyből nagyon finom pürét vagy főzeléket is készíthetünk liszt vagy zsír hozzáadása nélkül. A friss paradicsom, paprika, kígyóuborka szintén legyen a mindennapi étkezések része.

    gyümölcsnap számos lehetőséget rejt. Reggelire kiváló egy fürt szőlő, amely szépen kitisztítja és átmossa a szervezet. Körte, szilva, őszibarackot mellett alapélelmiszer az alma, amelyet gyümölcsnaptól függetlenül is érdemes fogyasztani. Az almában található rost segít legyőzni az édesség iránti vágyat, nagyon jól funkcionál nassként, hiszen csillapítja a farkaséhséget.

    Az őszi diéta gyümölcsnapján kis mennyiségben fogyaszthatunk olajos magféléket. Napi egy evőkanálnyi mennyiséget engedélyez a kúra, de szigorúan a gyümölcsnapon, az olajos magvaknak ugyanis nagyon magas az energiatartalmuk. Mértékkel fogyasztva azonban gazdag esszenciális zsírsavakat, például ómega-3-at juttathatunk a szervezetbe. Lehetőleg kerüljük a sózott magvakat, mert ezek a magas kalóriatartalom mellett még a vizet is megkötik, így akadályozzák a gyümölcsök vízhajtó, méregtelenítő munkáját. Gyümölcsnapon tehát fogyasztható natúr állapotban, de készíthetünk gyümölcssalátát vagy gyümölcsturmixot és darálva vagy zúzva megszórhatjuk a magokkal ezeket a finomságokat.

    1 HETES MINTAÉTREND

    1. NAP

    Reggeli: 1 fürt szőlő.

    Tízórai: 1 narancs, 1 alma.

    Ebéd: 1 barack, 1 körte, pár szem szilva (akár saláta is készíthető belőle, megszórva egy kiskanálnyi lenmaggal)

    Uzsonna: 2 alma

    Vacsora: 1 maréknyi áfonya (lehet mirelit is), pár szem szilva, megszórva pirított szezámmaggal

    2. NAP

    Reggeli: 1 darab főtt tojás kígyóuborka-csíkokkal, retekcsírával, 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós

    Tízórai: 1 pohár kefir 1 kávéskanál zabkorpával

    Ebéd: grillezett sovány hússzelet 1/2 csésze barna rizzsel, párolt gombával, cukkinivel, sárgarépával

    Uzsonna: 1 alma

    Vacsora: ropogós saláta ízlés szerinti idényzöldségekből, 1 kávéskanál olívaolajjal meglocsolva, 1 kávéskanál parmezán sajttal megszórva

    3. NAP

    Reggeli: 1 körte

    Tízórai: 1 barack, 3-4 szilva

    Ebéd: gyümölcssaláta almából, körtéből, barackféléből és mandarinból, pirított fenyőmaggal megszórva

    Uzsonna: 2 alma

    Vacsora: gyümölcsturmix legalább kétféle gyümölcsből, 1 kávéskanál zabkorpával

    4. NAP

    Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 szelet sovány sajt, 5 szem koktélparadicsom, 1 maroknyi brokkoli- vagy póréhagymacsíra

    Tízórai: 1 alma

    Ebéd: 1/2 csésze bulgur, mellé 1 szelet grillezett lazac (vagy 1 doboz tonhalkonzerv, lecsepegtetve), nagy adag zöld saláta, nyers cukkini- és kígyóuborka-karikákkal

    Uzsonna: 2 dl aludttej

    Vacsora: 2 evőkanálnyi házi körözött, 1 pritamin paprika, 5 karika kígyóuborka

    5. NAP

    Reggeli: 1 fürt szőlő

    Tízórai: 1 alma, 1 narancs

    Ebéd: 2 db őszibarack felkockázva, megszórva 1 evőkanál pirított vagy natúr tökmaggal

    Uzsonna: 1 alma, 1 kivi

    Vacsora: saláta pár szem szilvából, áfonyából, almából, mandarinból (meglocsolhatjuk kevés citromlével elkevert olívaolajjal), szórhatunk rá egy kávéskanál pirított szezámmagot

    6. NAP

    Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 szelet sovány felvágott, paradicsom, paprika

    Tízórai: 2 dl natúr joghurt

    Ebéd: sütőtök-krémleves habarás nélkül

    Uzsonna: 2 alma

    Vacsora: párolt sovány hússzelet párolt vörös babbal, gombával, vöröshagymával és sült paradicsommal

    7. NAP

    Reggeli: 2 körte

    Tízórai: 1 kis fürt szőlő, 2 szilva

    Ebéd: baracksaláta bármilyen barackból, megszórva pirított len- vagy tökmaggal

    Uzsonna: 2 alma

    Vacsora: 3 dl paradicsomlé 1 kávéskanál zabkorpával

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!