2023. június 3. szombat
More

  A menstruációs ciklus hatása a bőrre 2.rész

  A bőr irritációra való hajlama csökkenhet, ha valamilyen új hatóanyagot szeretnénk bevezetni a bőrápolási rutinunkba, akkor azt időzítsük erre az időszakra (de előtte végezzünk pöttytesztet a fülünk mögött, a nyakon, esetleg a csukló belső oldalán). Helyezzük a hangsúlyt a bőr hidratálására, táplálására, jöhetnek az anti-aging hatóanyagok, antioxidánsokat tartalmazó termékek. Ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy ne hanyagoljuk el a mindennapos arctisztítást, hidratálást és fényvédelmet sem, akármennyire is jó állapotban van éppen a bőrünk.

  Menzesz előtt és közben: ilyenkor kell leginkább figyelni a bőrünkre

  A ciklus 22-4. napján, tehát a menzeszt megelőző héten, illetve a vérzés alatt jelentkeznek leggyakrabban bőrproblémák, mivel ilyenkor fokozódik a progeszteron, illetve az androgén hormon termelődése. A premenstruációs szindróma kellemetlen tünetei (puffadás, folyadékvisszatartás, hangulatingadozás, fokozott éhségérzet, mellfeszülés, fáradtság, alacsonyabb fájdalomküszöb) mellett a bőrünk is “nyűgösebb” lehet.

  Fokozódhat a bőr érzékenysége, zsírosodása, gyulladásra való hajlama, pattanások jelenhetnek meg, különösen az arc alsó harmadában, illetve az állvonalban, amelyek akár egészen nagyok és fájdalmasak is lehetnek. Ebben az időszakban érdemes kicsit még jobban figyelni a táplálkozásra, az egészséges ételek fogyasztására, a stressz levezetésére és arra, hogy eleget aludjunk.

  Fontos a bőr tisztítása, de olyan termékekkel, amelyek nem szárítják túl, mert ez is csak fokozhatja a faggyútermelődést. Érdemes a menzesz előtt és alatt olyan kozmetikumokat használni, amelyek bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és a bőr védőrétegét erősítő hatóanyagokat tartalmaznak. A gyengéd savas hámlasztók mellett jól jöhetnek a jó minőségű agyagmaszkok fokozott zsírosodás esetén, illetve beválhatnak a bőr mikrobiomjának egészséges működéséhez hozzájáruló pre- és probiotikus termékek. Olyan hatóanyagokat érdemes keresni, mint a niacinamid, a panthenol, az azelainsav, a betain, a csiganyál, az azulén vagy a zöld tea.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!