2023. március 21. kedd
More

  Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? 1. rész

  A kételkedők joggal vethetik fel, hogy a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy a pajzsmirigybetegség terjedne.

  A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a pajzsmirigybetegek számának növekedése nem magyarázható kizárólag a jobb orvosi módszerekkel. Ha nem is kizárólag a TSH érték alapján állapítjuk meg a betegség fennállását, a betegek száma még így is 13 millió felett van, de egyes kalkulációk alapján meghaladja az 50 milliót. Prof. Balázs Csaba endokrinológus a Budai Endokrinközpont orvosa mondja el a kedvezőtlen jelenség lehetséges okait.,

  Mi okozza a betegek számának ilyen mértékű növekedését?

  Nyilvánvaló, hogy több tényező együttesen tehető felelőssé. Az örökletes tényezőket szokták gyakran emlegetni, de a betegségre hajlamosító gének száma nem növekedett lényegesen. A betegség megjelenésében valójában döntő szerepet játszanak a környezeti faktorok. Ezek közül is hat a legfontosabb.

  Kémiai anyagok, mérgező, toxikus vegyületek

  Riasztó következtetésekkel járó kutatási eredmények igazolják az EDC (endocrine disrupter chemicals) anyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásait: bebizonyosodott, hogy a hormonháztartás egyensúlyát súlyosan megzavarja az élelmiszerek, ivóvizek, kozmetikai és háztartás-vegyipari termékek, műanyagok sokszor ártalmas hatása. A következmények súlyosak: autoimmun betegségek, elhízás, meddőség, sterilitás, megváltozó nemi jelleg. Az EDC anyagok hatására jelentősen növekszik az autoimmun betegek, így a pajzsmirigybetegek száma is. Az EDC anyagok közül a legfontosabbak a következők:

  · Biszfenol-A és hasonló fenolok

  · PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport

  · Égéstermékek (ezek nemcsak a gumiabroncsok, híradástechnikai termékek égetésekor szabadulnak fel, hanem nagyobb mennyiségben repülőterek környékén is kimutathatók!

  · Égetéskor felszabaduló melléktermékek (dioxinok)

  · Rovarirtók (peszticidek)

  · Gyógyszerek (pl. Cordarone, Amiodaron)

  · Fémek és fémtartalmú vegyületek

  · Természetes anyagok (fitoösztrogének)(szója)

  Jód túlzott bevitele

  Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését stimulálja osztódásra a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a jódozással (a só jódozásával és jód tabletta bevitelével minden megoldható lenne.

  Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, de ugyanakkor más természetű (autoimmun eredetű) betegségeké viszont emelkedett. Tehát a túl sok jód fogyasztása is pajzsmirigy betegségekhez vezethet. Fontos azt megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!