2024. március 28. csütörtök
More

    Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? 1. rész

    A kételkedők joggal vethetik fel, hogy a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy a pajzsmirigybetegség terjedne.

    A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a pajzsmirigybetegek számának növekedése nem magyarázható kizárólag a jobb orvosi módszerekkel. Ha nem is kizárólag a TSH érték alapján állapítjuk meg a betegség fennállását, a betegek száma még így is 13 millió felett van, de egyes kalkulációk alapján meghaladja az 50 milliót. Prof. Balázs Csaba endokrinológus a Budai Endokrinközpont orvosa mondja el a kedvezőtlen jelenség lehetséges okait.,

    Mi okozza a betegek számának ilyen mértékű növekedését?

    Nyilvánvaló, hogy több tényező együttesen tehető felelőssé. Az örökletes tényezőket szokták gyakran emlegetni, de a betegségre hajlamosító gének száma nem növekedett lényegesen. A betegség megjelenésében valójában döntő szerepet játszanak a környezeti faktorok. Ezek közül is hat a legfontosabb.

    Kémiai anyagok, mérgező, toxikus vegyületek

    Riasztó következtetésekkel járó kutatási eredmények igazolják az EDC (endocrine disrupter chemicals) anyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásait: bebizonyosodott, hogy a hormonháztartás egyensúlyát súlyosan megzavarja az élelmiszerek, ivóvizek, kozmetikai és háztartás-vegyipari termékek, műanyagok sokszor ártalmas hatása. A következmények súlyosak: autoimmun betegségek, elhízás, meddőség, sterilitás, megváltozó nemi jelleg. Az EDC anyagok hatására jelentősen növekszik az autoimmun betegek, így a pajzsmirigybetegek száma is. Az EDC anyagok közül a legfontosabbak a következők:

    · Biszfenol-A és hasonló fenolok

    · PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport

    · Égéstermékek (ezek nemcsak a gumiabroncsok, híradástechnikai termékek égetésekor szabadulnak fel, hanem nagyobb mennyiségben repülőterek környékén is kimutathatók!

    · Égetéskor felszabaduló melléktermékek (dioxinok)

    · Rovarirtók (peszticidek)

    · Gyógyszerek (pl. Cordarone, Amiodaron)

    · Fémek és fémtartalmú vegyületek

    · Természetes anyagok (fitoösztrogének)(szója)

    Jód túlzott bevitele

    Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését stimulálja osztódásra a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a jódozással (a só jódozásával és jód tabletta bevitelével minden megoldható lenne.

    Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, de ugyanakkor más természetű (autoimmun eredetű) betegségeké viszont emelkedett. Tehát a túl sok jód fogyasztása is pajzsmirigy betegségekhez vezethet. Fontos azt megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!