2024. március 29. péntek
More

    Mi az empata, és honnan tudod, hogy az vagy?

    Az empata olyan személy, aki erősen ráhangolódik a körülötte lévők érzéseire és érzelmeire. Az a képességük, hogy felismerjék, mit éreznek mások, túlmutat az empátián (melyet egyszerűen úgy határoznak meg, hogy megértik mások érzéseit), és kiterjed ezeknek az érzéseknek a tényleges felvállalására is; mély érzelmi szinten érezni, amit egy másik személy érez.

    Amit tudunk, az az, hogy a kutatók felfedezték az általuk „tükörneuronoknak” nevezett agyi neuronokat, amelyek segíthetnek tükrözni azoknak az érzelmeit, akikkel kapcsolatba kerülünk, és úgy tűnik, egyes embereknek több tükörneuronja lehet, mint másoknak; arra utal, hogy létezhetnek empaták.

    Honnan tudhatod, hogy empata vagy

    Kétségtelen, hogy egyes emberek hajlamosabbak az empátiára, mint mások. Mindannyian ismertünk valakit az életünkben, aki tehetségesen olvasott az érzéseinkben, ahogyan mindannyian ismertünk olyan embereket, akik úgy tűnik, teljesen elszakadtak a körülöttük élők érzéseitől. Tehát, ha feltételezzük, hogy az empátia egy bizonyos spektrumban létezik, egyesek nagyon empatikusak, másoknak pedig teljes hiányuk van az empátiából.

    A különböző empátiás szakértőknek saját kvízeik vannak, amelyek segíthetnek megválaszolni azt a kérdést, hogy empatikus vagy-e önmagad számára. Mivel nincsenek meghatározott kritériumok arra vonatkozóan, hogy empatikus-e vagy sem, a kérdés megválaszolása teljesen szubjektív, és végső soron attól függhet, hogy magadat annak hiszed-e, vagy sem.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!