2024. április 19. péntek
More

    Mesterséges intelligencia segítségével elemez az Okoslelet

    A magyar fejlesztésű szoftver előre jelezheti többek között a daganatok, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a pajzsmirigy meglétének kockázatát is.

    Egyedülálló szolgáltatást vezetett be a Synlab, amely a tesztüzemmód után már a lakosság számára is széles körben elérhető.

    Az Okoslelet nemcsak a referenciatartományoktól való eltérést mutatja meg – ahogy egy „hagyományos” laborvizsgálat – hanem azt is, hogy egy adott betegségcsoport milyen valószínűséggel fordul elő a páciensnél. „Jelenleg a pajzsmirigybetegségek, a cukorbetegség különböző formái, májbetegségek, nem fertőzéses eredetű gyulladásos bélbetegségek, táplálkozási és egyéb anémiák, immunológiai defektusok, szisztémás autoimmun kórképek, a zsíranyagcsere zavarai, epe- és hasnyálmirigy-betegségek, vesebetegségek, szív- és érrendszeri panaszok, de daganatos és ritka betegségek kockázatelemzésére is képes a matematikai valószínűségszámításon alapuló rendszer” – mondta Csernák Zsolt, a Synlab Hungary Kft. orvos-igazgatója. Szerinte a háziorvosok és szakorvosok számára is rendkívül hasznos lehet egy ilyen lelet, hiszen segítségével olyan betegségekre is fény derülhet, melyekre a páciens aktuális panaszai alapján nem feltétlenül gondolnának és akár évekkel később kerülne csak sor a diagnózis felállítására – írta a medicalonline.hu

    Nem – a többség számára gyakran érthetetlen – orvosi szaknyelven, hanem mindenki számára érthető módon írja le a lelet, hogy milyen okok állhatnak a tényszerű adatok hátterében, sőt, arra is további útmutatást ad, hogy milyen további laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek az eltérés okának feltárásában. Fontos hangsúlyozni, hogy a dokumentum nem számít közhiteles egészségügyi terméknek, nem helyettesíti vagy írja felül a szakorvosi véleményt és diagnózist, hanem azzal támogatja az orvosi döntéshozatalt, hogy a kezelőorvos az eredmények figyelembevételével további célzott vizsgálatokat vagy megfelelő kezelést tud javasolni, elősegítve ezzel a beteg gyógyulását.

    Forrás: medicalonline.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!