2024. március 29. péntek
More

    A kávé és a tea csökkentheti egyes agytumorok kockázatát

    A kávé és a tea fogyasztása csökkentheti egy rosszindulatú agydaganat előfordulásának valószínűségét, állítják amerikai kutatók.

    A megállapításra egy több mint 500 ezer európai bevonásával készült tanulmány adatait elemezve jutottak a Brown Egyetem (Providence, Rhode Island) kutatói Dominique Michaud vezetésével.

    A glióma elnevezésű, rosszindulatú agytumor viszonylag ritka, Európában például 100 ezer emberre évente 6-8 eset jut. Annak valószínűsége, hogy valakinél kialakul élete folyamán ez a betegség, kevesebb mint egy százalék.

    Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban tíz európai országból, 521 488 személytől származtak az adatok. A felmérésbe bevont emberek részletes kérdőívet töltöttek ki egészségi állapotukról, étrendjükről, életvitelükről. A vizsgálatban átlagosan 8,5 évig követték nyomon a résztvevőket.

    A kutatók úgy találták, hogy a több kávét és teát fogyasztó emberek körében kisebb kockázattal alakult ki glióma az eltelt idő alatt, mint azok között, akik keveset vagy egyáltalán nem ittak ezen italokból.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!