2024. március 29. péntek
More

    Felfedezés: hogyan terjeszkedik a rák?

    A cambridge-i kutatók felfedezésének van egy váratlan következménye.

    Nem maga a gyógyszer, hanem a bejuttatása a forradalmi újítás.

    A daganatos betegségeknél a halál leggyakoribb okát az áttétek jelenik, vagyis az, hogy a daganatok megjelennek a szervezet különböző pontjain. A máig gyógyíthatatlan betegség gyógyításánál az egyik legfontosabb célpont ezért az áttétképződés megakadályozása.

    Az áttétképződés elleni terápiák megvalósítása bonyolultnak bizonyult, mert az áttétet irányító célpontot nehéz megtalálni

    – magyarázza Eric Rahrmann posztdoktori hallgató, a Cambridge-i Egyetem rákkutató központjának kutatója. A brit tudósoknak azonban sikerült megtalálniuk az egyik működést, ami a daganat terjedéséért felelős, felfedezésüket a Nature Geneticsben tették közzé.

    A rák egyik trükkje, hogy a daganatot támogató mikrokörnyezetet hoz létre, amit egy fallal véd a szervezet önvédelmi reakciójától. A friss kutatás beazonosított egy kulcsfontosságú fehérjét, az NALCN-t, hosszabb nevén nem szelektív nátriumcsatornát. Ez a fehérje a sejtek falán található és a nevéből is következően a sejt nátriumfelvételét szabályozza. Az egereken végzett laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy a NALCN inaktiválása vagy blokkolása „feltűnően megnövelte a keringésben jelen lévő tumorsejtek és áttétek számát”.

    Önmagában nem kóros dolog

    A felfedezésnek volt egy másik oldala, amely meglepte a kutatókat: kiderült, hogy a NALCN blokkolása nemcsak rákos, de az egészséges sejtek vándorlását is beindítja. Olyan hasnyálmirigysejteket figyeltek meg, amelyek a vesébe vándoroltak és ott a vese egészséges sejtjeként folytatták az életüket.

    A modelljeink demonstrálták, hogy az NALCN funkció leállása tumor nélkül is növelte a véráramba kerülő hámsejtek számát

    – ismertette Rahrmann.

    Ez azt jelenti, hogy a most felfedezett áttétképzési mechanizmust a jövőben akár károsodott szervek gyógyítására használhatják.

    Ez a laboratóriumunk legjelentősebb felfedezése az elmúlt három évtizedben

    – fogalmazott Richard Gilbertson, a kutatás vezetője.

    Nem csak azonosítottuk az áttétképződés egyik mozgatóját, de fejére állítottuk az eddigi közvélekedést, amikor kimutattuk, hogy a rák egészséges működéseket használ saját céljaira

    – tette hozzá.

    Forrás: Index.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!