2023. március 27. hétfő
More

  Vércsoportod befolyásolhatja a 60 éves kor előtti agyvérzés kockázatát – állapítja meg a tanulmány – 2. rész

  A stroke kockázatának növekedése nagyon szerény

  Bár a kutatók összefüggést találtak az A vércsoport és a korai stroke kockázata között, hangsúlyozták, hogy a megnövekedett kockázat nagyon szerény.

  Hangsúlyozzák, hogy az A vércsoportúaknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy korai stroke-juk lesz, és nem kell további szűrésben vagy orvosi vizsgálatban részt venniük ennek alapján.

  “Klinikailag nem kell aggódnunk amiatt, hogy vércsoportjaink nagymértékben veszélyeztetik a stroke kialakulását” – mondta Mitchell.

  “Vannak más, a stroke kockázati tényezői is, amelyek sokkal fontosabbak, mint például a magas vérnyomás és a dohányzás. Tehát ha csökkenteni akarjuk a stroke kockázatát, akkor ezekre a tényezőkre kell igazán odafigyelnünk.”

  Hozzátette: “Ezek után kíváncsiak vagyunk, hogy ha vannak ilyen kockázati tényezők, és A vércsoportod is van, az még erősebbé teszi-e ezeket a kockázati tényezőket? Ezt még nem tudjuk. De ez az egyik azokról a dolgokról, amelyeket nézünk.”

  Még mindig nem világos, hogy az A vércsoport miért jelent nagyobb kockázatot, de a kutatók úgy vélik, hogy ennek köze lehet a véralvadási faktorokhoz.

  Más tanulmányok azt sugallták, hogy az A-vércsoportúaknál valamivel nagyobb a kockázata annak, hogy vérrögök alakulnak ki a lábakban – ez az úgynevezett mélyvénás trombózis.

  “Az A vércsoportú véralvadást elősegítő háttér valószínűleg nagyobb kockázatot jelent a véralvadással kapcsolatos betegségekre, amelyek közül az egyik a stroke” – mondta Mitchell.

  Az elemzés egyik korlátja a résztvevők közötti diverzitás viszonylagos hiánya volt, akiknek többsége európai származású volt, és a kutatók üdvözölték a sokszínűbb populáción végzett további nyomon követési tanulmányokat.

  “Mindannyiunknak különböző genetikai változatai vannak, és a genetikai változatok gyakran különböző őscsoportokon belül csoportosulnak” – mondta Mitchell.

  “Így előfordulhat, hogy néhány fontos változatot kihagyunk, ha csak az ősi csoportok kis reprezentációját nézzük.”

  A vércsoport más állapotok kockázatához kapcsolódik

  Ez nem csak a stroke kockázata – más kutatások összefüggést mutattak ki a vércsoport és más egészségügyi állapotok kialakulásának kockázata között.

  A Harvard School of Public Health tudósai például azt találták, hogy az A, B vagy AB vércsoportú embereknél nagyobb a szívkoszorúér-betegség kockázata, mint az O vércsoportúaké. 

  A legritkább vércsoporttal, az AB-vel rendelkezőknél volt a legnagyobb kockázat.

  Más tanulmányok azt sugallják, hogy az A-típusú vérben szenvedőknél nagyobb a gyomorrák kockázata, mint a többi vércsoportúakénál.

  Érdemes azonban észben tartani, hogy bár a vizsgálatok összefüggést mutattak ki a vércsoport és bizonyos egészségügyi állapotok között, még mindig nem ismerjük ezeknek az összefüggéseknek az okait.

  Tehát ha A típusú véred van, mennyire kell aggódnod?

  Az ember nem igazán tudja megváltoztatni a vércsoportját – mutat rá Mitchell. És vannak a stroke további kockázati tényezői is, amelyek inkább az ember ellenőrzése alatt állnak, mint például a nikotinfogyasztás, a vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a testmozgás mennyisége.

  „Azt mondanám, egyáltalán ne aggódj” – mondta Mitchell. „Elgondolkodnék ezeken az egyéb módosítható kockázati tényezőkön, és ezekre összpontosítanék, mert ezek nemcsak a stroke kockázati tényezői, hanem a szív kockázati tényezői is”.

  „Nagyszerű lépés” a stroke kockázatának csökkentése felé

  Az eredményeket kommentálva Clare Jonas, az Egyesült Királyság Stroke Association jótékonysági szervezetétől azt mondta, hogy az eredmények „nagy lépést” jelentenek a korai stroke kockázati tényezőinek jobb monitorozása felé.

  “A szélütések többsége idős embereknél fordul elő, olyan okok miatt, amelyekről általában tudunk, mint például a magas vérnyomás, az artériák megvastagodása vagy a pitvarfibrilláció” – mondta Jonas, a Stroke Association kutatási kommunikációs és elkötelezettségi vezetője.

  “A fiatalabb felnőttek stroke-jának okait nem ismerik olyan jól, ami megnehezíti a megelőzésüket” – mondta közleményében.

  “Még nem tudjuk, hogy az A-vércsoportú emberek miért vannak kitéve a korai stroke kockázatának. Ez azt jelenti, hogy még nem tudunk célzott megelőzést kidolgozni a korai stroke-ra.”

  “Ez a kutatás azonban nagy lépést jelent afelé, hogy segítsen az egészségügyi szakembereknek kitalálni, hogy kinek lenne a legnagyobb haszna az egyéb kockázati tényezők megfigyeléséből és a kockázat csökkentését segítő beavatkozásokból” – tette hozzá.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!