2023. június 7. szerda
More

  A méhátültetés már valóság. Mit jelent ez a transznemű nők teherbe esésének?

  A transznemű nők vagy mások, akik méh nélkül születtek, megtapasztalhatják a terhességet? A kérdés tudományos-fantasztikusnak tűnhet, de ez hamarabb valóra válhat, mint gondolnánk.


  Néhány hónappal ezelőtt arról számoltak be, hogy egy újdelhibeli sebész hamarosan méhátültetést kísérel meg egy transznemű nőnél. A műtétet még soha nem hajtották végre sikeresen olyan embereknél, akiket születésükkor férfinak jelöltek ki, és a bejelentés számos reakciót váltott ki az ilyen eljárások következményeivel kapcsolatban.

  A méhátültetés továbbra is meglehetősen kísérleti eljárás, de világszerte ezek a transzplantációk már lehetővé tették néhány, a régóta visszafordíthatatlan állapotnak tekintett, méhfaktor meddőségben szenvedő nőnek a sikeres szülést.

  Az első élveszületésre méhátültetésből 2014-ben Svédországban került sor. Kevesebb mint egy évtizeddel előrehaladva úgy tűnik, hogy a méhátültetések a közeljövőben általános eljárássá válnak, és a becslések szerint 90 méhátültetést hajtottak végre szerte a világon 2021 végén, ami körülbelül 50 gyermek születését eredményezte.

  Eddig a méhátültetésből származó szülések olyan nőknél történtek, akiket születéskor nősténynek jelöltek ki. Ám a gyors fejlődés ezen a területen néhány transznemű nőben reményt gyújtott a terhesség lehetőségével kapcsolatban.

  Mats Brännström a svédországi Göteborgi Egyetem szülész-nőgyógyász professzora és főorvosa. Ő az az orvos is, aki segített megszülni az első méhátültetés eredményeként született babát.

  Mostanában gyakran kap e-maileket olyan emberektől, akiket születésekor férfinak jelöltek ki, és kérdezik az eljárásról.

  “E-maileket kapok az emberektől a világ minden tájáról” – mondta az Euronews Nextnek. “De fennáll annak a veszélye, hogy rohanni fogunk, mert vannak pácienseink, akiket nagyon érdekel.”

  “Azt mondom nekik, hogy nem végeztünk elég kutatást, de úgy gondolom, hogy a jövőben ez lehetséges lesz. Azt mondanám, hogy ez öt-tíz évig tarthat.”

  “Ha ez egy hatékony módszer, kockázat nélkül, akkor szerintem nincsenek etikai határok” – tette hozzá, rámutatva arra, hogy sok társadalom már lehetővé teszi, hogy az emberek olyan nemi megerősítő eljárásokon menjenek keresztül, amelyek segítik őket az önazonos nemükre való átállásban.

  “Módosítjuk a törvényi előírásokat, korrekciós műtéteket végzünk a szervezet egyéb dolgaira. Tehát ez is hozzátartozik”.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!