2024. március 29. péntek
More

    A tudósok végre felfedezik, hogy a levegőszennyezés hogyan okozhat tüdőrákot nemdohányzókban – 1. rész

    Brit tudósok azt mondják, hogy végre azonosították, hogy a levegőszennyezés miként válthat ki tüdőrákot a nemdohányzókban, és olyan új kutatásokat mutattak be, amelyek elősegíthetik a rák megelőzését és a korai felismerést.


    Eredményeik felfedik, hogy a belsőégésű motoros járművek által termelt apró részecskék hogyan segítik elő a rákot okozó mutációkat rejtő tüdősejtek növekedését.

    A kutatás segít megmagyarázni, miért alakul ki olyan sok nemdohányzóban tüdőrák – és támpontokat adhat az ilyen daganatok kialakulásának megelőzésére.

    Az eredményeket, amelyeket még nem publikáltak szakértői folyóiratban, az Európai Orvosi Onkológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be Párizsban.

    „A rákot okozó mutációkkal rendelkező sejtek az életkor előrehaladtával természetesen felhalmozódnak, de általában inaktívak. Bebizonyítottuk, hogy a levegőszennyezés felébreszti ezeket a sejteket a tüdőben, növekedésre ösztönzi őket, és potenciálisan daganatokat képeznek” – mondta Charles Swanton professzor, a Francis Crick Intézet és a University College London (UCL) tanulmányának vezetője.

    „Az általunk azonosított mechanizmus végső soron segíthet abban, hogy jobb módszereket találjunk a tüdőrák megelőzésére és kezelésére a soha nem dohányzóknál. Ha meg tudjuk akadályozni a sejtek növekedését a levegőszennyezés hatására, csökkenthetjük a tüdőrák kockázatát”.

    A tudósok azt is megállapították, hogy azokon a területeken, ahol magas a finom részecskék mennyisége, más típusú rák előfordulási aránya is magasabb.

    Feltételezik, hogy a levegőszennyezés elősegítheti a rákot okozó mutációkat hordozó sejtek növekedését a szervezetben máshol – és ezáltal számos különböző típusú rák korai stádiumát kiválthatja.

    A kutatást a Cancer Research UK finanszírozta a tüdőrák kialakulásának és fejlődésének megértésére irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként, annak reményében, hogy új kezeléseket találnak a betegségre.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!