2024. március 29. péntek
More

    Aggódsz a mammográfiás vizsgálatok miatt? Ez az eszköz segíthet az emlőrák önellenőrzésében

    Két fiatal vállalkozó, aki „zavaros és ellentmondó” tanácsokkal szembesült a nőknek a mellrák önellenőrzésére vonatkozóan, egy új készülék kifejlesztésével reagált a mellszövet rendellenességeinek otthoni megfigyelésére.


    A Dotplot, egy alkalmazáshoz csatlakoztatott kézi eszköz az ő találékonyságuk eredménye – és elnyerte az idei rangos James Dyson-díjat.

    „Csak fogod a készüléket, és a törzsedhez nyomod. Hanghullámok segítségével leolvassa az adott területet. És villogni fog a következő ponton (…), amíg le nem fedte az összes ellenőrizendő területet. ” – mondta Debra Babalola, az egyik társfejlesztő, aki nemrég végzett az Imperial College Londonban.

    „Miután ez megtörtént, kapsz egy jelentést az adott hónapra vonatkozó emlő-egészségügyi információiról, amelyeket azután az előző hónapokkal is összehasonlítunk, hogy kiemeljük a mellszövetedben bekövetkezett változásokat” – tette hozzá.

    Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2021-ben az emlőrák megelőzte a tüdőrákot, mint a betegség leggyakoribb formája, és jelenleg az új esetek csaknem 12 százalékát teszik ki évente.

    A Dotplot társfejlesztője, Shefali Bohra maga is rákkeltőt tapasztalt, amikor egy edzőtermi edzést követően szokatlan csomót fedezett fel az egyik mellében.

    Noha végül kiderült, hogy a csomó nem komoly, Bohra megdöbbentette a piacon lévő önellenőrző eszközök hiányát, amelyek segíthetnek a nőknek a korai stádiumú mellrák azonosításában.

    Az ipari formatervezés legjobbjait elismerő nemzetközi verseny, a James Dyson Award elnyerése 5600 eurót invesztál projektjükbe, és segít a két nőnek azon az úton, hogy az elkövetkező években biztosítsák találmányuk klinikai vizsgálatát.

    Ezen túlmenően Bohra és Babalola célja a Dotplot továbbfejlesztése, hogy az képes legyen egy sor egyéb körülmény észlelésére.

    „A következő fókusz a férfiak hererákja, majd a lágyrész-szarkóma vizsgálata” – mondta Bohra, hozzátéve, hogy ezek olyan betegségek, amelyeknél jellemzően a korai szakaszban érezhetők a csomók.

    „Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy ha meg tudnánk oldani valami olyan összetett dologra, ami olyan összetett, mint a mellszövet, akkor potenciálisan könnyebb lenne megvizsgálni a test más területeit.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!