2022. szeptember 27. kedd
More

  Télen több a szívroham

  A tél nem csak az influenza és a megfázások időszaka, az év leghidegebb hónapjaiban ugyanis jóval több a szívroham, mint az év bármely más szakában, a forró nyári napokat is beleértve.

  Az amerikai szív -és tüdőgyógyászati, illetve vérképzőszervi központ szerint szívgyógyászoknak a jelenség okát illetően egyelőre csak feltételezéseik vannak. Ezek egyike az, hogy a felső légúti megbetegedések, nem csupán az influenza, vagy a bronchitis, de az egyszerű megfázás is, már önmagukban növelik a szívroham kockázatát, elsősorban a betegséget követő két hétben.

  Másik téli kockázat a testhőmérséklet normális alá süllyedése. Szinte észrevétlenül következhet be olyankor, ha valaki túlságosan hosszú ideig tartózkodik kint a hidegben, és szervezete nem képes a normális testhő fenntartásához szükséges energiát megtermelni. Legalább ekkora veszélyforrás az ünnepek okozta stressz, valamint az év végi ünnepek idején szinte általánosan elvárt “zabálás”.

  A szívrohamra hajlamosak számára ezért – minden helytelen családi és közösségi elvárástól függetlenül – ilyenkor különösen erősen ajánlott az egészséges étrend betartása, a megfelelő öltözködés, és az influenzaoltás. Fontos, hogy a veszélyeztetettek megerőltetőbb fizikai tevékenység – mint például hólapátolás – előtt kérjék ki orvosuk véleményét.

  A szívroham esetleges jelei – mellkasban, nyakban, vagy a karokban érzett fájdalom, szédülés, gyengeség, izzadás, hányinger vagy légszomj esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!