2023. március 25. szombat
More

  Amit az embereknek tudni akarnak az autizmusról – 2. rész

  Az autizmus a lányokat is érinti!

  “A következő dolog, amit szeretném, ha az emberek tudnának az autizmusról, az az, hogy nem diszkriminatív. Az ok, amiért a lányaimmal olyan sokáig maradtunk diagnózis nélkül, kizárólag a nemünk volt. Ezt még a pszichológus sem tartotta lehetséges diagnózisnak, mert lányok voltunk.

  Lányaink általános diagnosztikai kódokat kaptak, mivel az orvosok nem tudták, mi történik. Az autizmus helyes diagnosztizálása előtt azt mondták nekünk, hogy a lányoknak általános hangulati zavaruk, szorongásuk és ADHD-juk van. Tévesen diagnosztizáltak nálam is konverziós zavart, koreát és bipoláris zavart.

  Ez a tudáshiány, még a szakemberek részéről is, oda vezetett, hogy későn kaptunk diagnózist, és elmulasztottuk a döntő fontosságú korai beavatkozásokat. Számtalan évnyi zaklatáshoz, csökkent oktatáshoz és depresszióhoz is vezetett mindannyiunk számára.”

  A nonverbális NEM azt jelenti, hogy nincs mit mondaniuk

  “Az utolsó dolog, amit szeretném, ha az emberek tudnának, az az, hogy valaki nem verbális, nem jelenti azt, hogy nincs mondanivalója. A nonverbális csak azt jelenti, hogy nem képesek beszélt szón keresztül kommunikálni.

  Áldásban részesültem, hogy sok autista gyerekkel és felnőttel találkozhattam, akik nem verbálisak. A modern technológiának köszönhetően különböző eszközöket és alkalmazásokat tudnak használni a beszédhez.

  Nézni, ahogy valaki felfedezi a hangját, az élet egyik legcsodálatosabb élménye. Láttam kicsiket négy és öt éves korukban alkalmazások segítségével beszélni. Láttam, hogy ugyanezek a gyerekek a helyesírást választották, hogy kommunikáljanak, ahelyett, hogy csak egy képre kattintanának.

  Találkoztam egy csodálatos fiatalemberrel is, aki felnőttként saját blogot ír arról, hogy megtalálta a hangját. Bár nem voltam ott az utazásán, szavai olvasása sok ihletet hozott. Elvégezte a középiskolát, hangot adott hitének, motiváló előadó lett, és továbbra is nap mint nap inspirál másokat.

  Amint látod, a nonverbális nem azt jelenti, hogy nincs mondanivalójuk. A nonverbális csak azt jelenti, hogy megváltoztatod a kommunikációd módját, mert egy életen át tanulnak kommunikálni a világgal. Tehát amikor beszélni akarsz velük, beszélj velük, és ne a gondozójukkal. Figyelnek, és nem akarnak mást, mint beszélgetni veled.”

  Amit az emberek tudni akarnak az autizmusról

  Remélem, hogy ezek a szavak visszhangra találnak benned, mert együtt az autizmustudatot az autizmus elfogadásává változtathatjuk. Amikor az emberek többet tudnak az autizmusról, megszűnik a szülők és az autista egyének megbélyegzése, hogy eltitkolják történeteiket. A gyermekek korai diagnózist kaphatnak, a felnőttek pedig elfogadásra találhatnak közösségükben.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!