2024. április 19. péntek
More

    A több tejtermék kevesebb eleséshez és töréshez vezet az idősebb felnőttek körében

    Általánosságban elmondható, hogy az idősebb vagy idős felnőttek véletlenül esnek el, ami súlyos sérülésekhez és törésekhez vezet. Sajnos ez különösen gyakori az idősek otthonában élők körében. Egy új tanulmány szerint ennek megelőzése egyszerű lehet, ha több tejterméket adnak hozzá az étrendjükhöz.

    Az Egyesült Államokból, Dániából és Ausztráliából származó kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy több kalciumban és fehérjében gazdag élelmiszer, például tej, sajt és joghurt fogyasztása csökkenti a bentlakásos gondozásban élő idős felnőttek elesését és törését. A tanulmány szerzői szerint ennek a munkának széles körben elterjedt következményei vannak a törések megelőzésének közegészségügyi intézkedéseként.

    Sok idősotthonban élő idős ember hajlamos az ideálisnál ritkábban táplálkozni, ami változatlanul gyengébb csontokhoz és az esések fokozott kockázatához vezet. A legtöbb becslés azt mutatja, hogy a csípőtáji törések körülbelül 30 százaléka az idősek otthonában élők körében következik be.

    Bár nem ez az első jelentés, amely azt állapítja meg, hogy a tejtermékek erősítik a csontokat, csak néhány tanulmány foglalkozott azzal, hogy az ilyen élelmiszerek napi többszöri fogyasztása hozzájárul-e az idősebb felnőttek törésének alacsonyabb kockázatához.

    A menüváltás harmadára csökkentette a töréseket

    Mindezt szem előtt tartva a kutatócsoport úgy döntött, hogy megvizsgálja, hogy az ajánlott napi kalcium (1300 mg) és fehérje (1 g/ttkg) étrendi mennyiségének rendszeres elérése élelmiszerekből (a kiegészítőkkel ellentétben) valóban kézzelfogható csökkenést biztosít-e mind az esések, mind az abból eredő törések szempontjából.

    A kutatás két évig tartott, és 60 gondozási intézményt érintett Ausztráliában, amelyek 7195 lakost (72% nőt, átlagéletkor 86 év) láttak el. A résztvevők általában egészségesek voltak a D-vitamin szintjét illetően, de nagyjából mindenki jóval az ajánlott napi kalcium- és fehérjeszint alatt evett. Az idősotthonok fele sokkal több sajtot, tejet és joghurtot kezdett adni a lakóknak, míg a másik fele ragaszkodott a megszokott menüjéhez.

    A követési időszak végéig összesen 324 törés (135 csípőtörés), 4302 esés és 1974 haláleset történt. Az eredmények azt mutatják, hogy a több tejterméket biztosító idősotthonok 33 százalékkal csökkentik a bármilyen típusú törések kockázatát. Pontosabban, több tejtermék mutatott összefüggést a csípőtáji törések kockázatának 46%-os csökkenésével. A kutatók azt is megállapították, hogy összességében 11 százalékkal alacsonyabb az esés kockázata.

    A kutatók egy sajtóközleményben azt írják, hogy a tejtermékek egy könnyen hozzáférhető beavatkozás, amely csökkenti az intézetben elhelyezett időskorúaknál gyakran előforduló esések és törések kockázatát.

    A tanulmány a British Medical Journalban jelent meg.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!