2024. április 18. csütörtök
More

    14 korai autizmus jelei és tünetei kisgyermekeknél – 1. rész

    Az autizmus spektrumzavart (vagy ASD) a szociális, kommunikációs és ciklikus viselkedések széles skálája különbözteti meg, amelyek a gyermekek számára némileg elvetemültek.


    Minden autista egyén eltérően tapasztalja ezeket a tüneteket, enyhe vagy súlyos spektrumban. Mindazonáltal a következő 14 viselkedés az autizmus korai figyelmeztető tüneteinek tekinthető gyermekeknél…

    1. Elszakadás másoktól

    Az autizmussal élő gyermekek gyakran távolinak tűnnek szeretteiktől (például szüleiktől és testvéreiktől). Például úgy tűnhet, hogy érzelmileg elszakadnak a többiektől, és nem veszik észre az arcjelzések közötti különbséget. Más szóval, az autista gyerekek gyakran nem reagálnak másként a homlokráncolásra vagy a fintorra, mint egy mosolyra vagy nevetésre.

    Fontos szem előtt tartani, hogy az autista gyerekek maguk sem szakadnak el érzelmileg; egyszerűen nem értik vagy nem veszik fel olyan hatékonyan vagy gyorsan a társadalmi jeleket, mint a többi gyerek. Amellett, hogy nem reagálnak normálisan mások arckifejezéseire és társas jelzéseire, az autizmussal élő csecsemők hajlamosak arra, hogy maguk sem mosolyognak, vagy nem reagálnak örömmel. Csökkenten vagy egyáltalán nem képesek a hangok vagy arckifejezések oda-vissza megosztására. Általában ezek a tünetek a baba körülbelül 9 hónapos korára jelentkeznek.

    2. Az empátia látszólagos hiánya

    Az autizmussal élő gyerekek másik jellemzője, hogy nehezen tudnak együttérezni másokkal. Míg az empátia meglehetősen fejlett érzelem, és nehéz lehet hatékonyan észlelni és értékelni a csecsemőknél és a kisgyermekeknél, vannak konkrét jelzések, amelyeket kereshetsz. Általánosságban elmondható, hogy az autista gyerekek nehezen értik meg vagy értékelik a helyzeteket mások szemszögéből. Ennek az az oka, hogy úgy gondolják, hogy mindenki úgy érti a világot, ahogyan ő érti, ami zavart okozhat, képtelen előre látni vagy megérteni mások tetteit.

    Mint az érzelmi szétkapcsolásnál, ez sem azért történik, mert a gyermekből hiányzik az empátia képessége. Ez egyszerűen egy fejlődési késés vagy fogyatékosság jele, amely az autizmus spektrumú állapot lehetőségét jelzi. Az autista gyerekek érzelmi tartománya is viszonylag szűk és korlátozott, és az empátia még nem feltétlenül része a gyermek érzelmi szókincsének.

    3. Közömbös az emberi interakciók iránt

    A legtöbb gyerek természeténél fogva nagyon szociális. Az autizmussal élő csecsemők azonban játék közben nem bámulják mások arcát, reagálnak a nevük hallatára, arckifejezéseket utánoznak, vagy mások ujjait vagy kezét megragadják. Ehelyett az autista gyerekeket gyakran nem nagyon érdekli a normális fejlesztő játékok és tevékenységek, beleértve a szocializációt és más emberek utánzását.

    Ezek a tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor a gyermek egy évtől 18 hónapos korig ér. Ahogy a szocializáció más gyerekekkel folytatódik, a tünetek hangsúlyosabbá és észrevehetőbbé válhatnak. Például három éves korukra a gyerekek általában játszani akarnak játékokkal és más gyerekekkel; az autista gyerekek általában kevésbé érdeklődnek a játékok iránt, és tökéletesen boldognak tűnnek, ha egyedül játszhatnak. Négy éves korára egy autista gyermek teljesen figyelmen kívül hagyhatja a többi gyermeket, amikor óvodai vagy csoportos játékhelyzetekben vannak.

    4. Érzelmi kitörések

    Ritkább esetekben az autista gyermekek kiegyensúlyozatlan érzelmi reakciókat mutathatnak a normál helyzetekre. Például helytelenül dührohamot adnak ki, vagy fizikailag agresszív viselkedést tanúsítanak önmagukkal, szüleikkel, testvéreikkel vagy más gyerekekkel szemben (pl. harapás vagy fejverés). Úgy tűnhet, hogy képtelenek uralkodni érzelmeiken és fizikai reakcióikon, különösen akkor, ha új, furcsa vagy stresszes helyzetekbe kerülnek.

    A szülőknek gondosan figyelemmel kell kísérniük gyermekeik szociális reakcióit fejlődésük során, és meg kell ismerniük azokat a fontos mérföldköveket és viselkedési elvárásokat, amelyeket a gyermeknek meg kell mutatnia, amikor elér egy bizonyos életkort. Bár viszonylag ritkák, az ilyen típusú érzelmi kitöréseket fel kell jegyezni és dokumentálni kell. Ily módon, ha a tünetek olyan pontig fejlődnek, hogy jelenteni kell őket a gyermek orvosának, akkor konkrét információkat tud adni. Ez segít az orvosnak a diagnózis felállításában, ha valóban az ASD a kiváltó ok.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!