2024. április 27. szombat
More

    Személyi higiénia gyerekeknek

    A megfelelő személyes higiénia segít gyermekeidnek egészségük megőrzésében, megelőzi a betegségeket és jobb öntudatot épít.

    Soha nem túl korai elkezdeni a higiénia tanítását. Letörölheted a gyermeked kezét pelenkacsere után vagy evés előtt, fogat és ínyt moshatsz lefekvés előtt, és bevezetheted a napi fürdési rutinba. Ez segít elindítani a folyamatot, és lassan megtanítja őket, és ahogy nőnek, átveszik a folyamatot.

    Íme egy lista a higiéniai tevékenységekről, hogyan vezethetjük be őket, és mikor érdemes elkezdeni:

    Fogmosás

    A baba fogainak és ínyének mosását már az első fog megjelenése pillanatában elkezdheted. Körülbelül 3 éves korukra képesek a saját fogukat mosni. Előfordulhat azonban, hogy velük kell maradnod, hogy garantáld, jó munkát végeznek, és elég sokáig mossák a fogukat. Játssz el egy 2 perces dalt, amikor eljött a fogmosás ideje, így a kicsi megtudja, mennyi ideig kell tisztítania, és hozzászokik a folyamathoz. Hasonlóképpen előfordulhat, hogy folytatnod kell a fogselyem használatát, amíg idősebbek nem lesznek, és jobban meg nem tanulják kezelni ezt a feladatot, körülbelül 7 éves korukig.

    Fürdés

    Rendszeresen fürdeted a babádat, de körülbelül 5 éves korára már képesnek kell lennie arra, hogy önállóan kezelje ezt a feladatot. Ahogy nőnek, és te felügyeled a fürdési időt, meg kell ragadnod az alkalmat, hogy megtanítsd a különböző testrészek mosását, különösen a hónaljat, a lágyékot, a nyakat, a hasat, a térdet, a könyököket, a hátat és a lábat. Ezt az időt arra is felhasználhatod, hogy megtanítsd nekik, hogyan kell hajat mosni anélkül, hogy hab kerülne a szemükbe – és mit kell tenniük, ha mégis belekerül.

    Kézmosás

    Étkezés előtt, evés után és pelenkacsere után töröld le a baba kezét meleg törlőkendővel. A bili használata során tedd a kézmosást a folyamat szerves részévé. Megtaníthatod a gyermekedet, hogy mosás közben énekelje az ABC dalt – ez 20 másodperc hosszú, ami ideális mosási idő. Legyen kiemelt fontosságú, hogy megkérd a gyermekedet, hogy mindig mosson kezet, amikor a megfelelő higiéniára szeretnéd ösztönözni, például étkezés előtt, kinti játék után, állatsimogatás után vagy beteg barát közelében.

    Köröm higiénia

    Gyermeked körmeit levágod, amikor még csecsemő, de ahogy felnő, segíthetsz neki a saját körmei gondozásában. Ösztönözd gyermekeidet, hogy minden zuhanyozáskor a körmük alatt mosakodjanak meg – egy vidám körömkefe segít. A körmeik puhábbak és könnyebben lecsíphetőek zuhanyozás után. 7 éves korára a legtöbb gyereknek egyedül kell készen állnia a feladatra.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!