2024. április 20. szombat
More

    C-vitamin túladagolás

    A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, elengedhetetlen tápanyag, amely fenntartja a szervezet működését. Az élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben megtalálható, számos biológiai funkcióban segít, beleértve a kollagén szintézisét, a sebek gyógyulását, valamint a porcok, csontok és fogak helyreállítását és karbantartását.

    A C-vitamint történelmileg használták a skorbut és más, a C-vitamin hiányával összefüggő betegségek megelőzésére vagy kezelésére. Manapság széles körben emlegetik a megfázás elleni természetes védekezésként. Bár a C-vitamint „immunerősítőnek” tartják, kevés bizonyíték van arra, hogy a szedése valóban megelőzheti vagy kezelheti a fertőzést.

    A C-vitamint a szervezet antioxidánsként használja a sejtek károsodásának megelőzésére, valamint a szövetek növekedésére és helyreállítására. Citrusfélékben, burgonyában, paprikában és zöldekben található. Az ajánlott napi adag felnőtteknek: 90 mg férfiaknak és 75 mg nőknek. A C-vitamint általában nem tekintik mérgezőnek, de nagy, napi 2000 mg-os adagok befolyásolhatják az emésztést, hasmenést, görcsöket és hányingert okozva.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!