2023. március 27. hétfő
More

  Hogyan teszteld a penészgombát otthonodban? – 3. rész

  Eszközök és anyagok

  • Penész teszt készlet
  • Festőszalag
  • Elektromos szalag
  • Mágikus marker vagy toll

  1. lépés: Zárd le a teret

  Zárd be a vizsgálandó helyiség ablakait és ajtóit 24 órával a teszt elvégzése előtt. Ez lehetővé teszi a potenciális penészspórák összegyűjtését anélkül, hogy a huzat megzavarná őket.

  2. lépés: Állítsd be a tesztkészletet

  Vedd ki a készlet tartalmát a csomagolásából. Általában legalább egy sekély műanyag vagy üveg Petri-csészét találsz fedéllel és címkével. A Petri-csésze belsejét egy „mikrobiális kultúraként” ismert anyaggal kezelték, amely elősegíti a penészspórák növekedését. Ez segít abban, hogy megfelelő mintát gyűjts a penészvizsgálat során a gyártó által javasolt időn belül.

  3. lépés: Hagyd békén a Petri-csészét néhány napig

  Távolítsd el a fedelet a Petri-csészéről, és helyezd az edényt (nyitott végével felfelé) egy sima felületre, körülbelül az asztal magasságában.

  Hagyd érintetlenül a Petri-csészét körülbelül 48 órán keresztül. Ez az idő kissé eltérhet a gyártó utasításaitól függően. Ez idő alatt lehetőség szerint korlátozd a forgalmat a helyiségben a tesztidőszak alatt, hogy ne zavard a levegőt. Fedd le az ajtónyílást egy festőszalaggal, ha szükséges, emlékeztetve a háztartás tagjait és a vendégeket, hogy ez a terület átmenetileg tiltva van.

  4. lépés: Zárd le a Petri-csészét, és helyezd el egy sötét helyen.

  A várakozási idő letelte után helyezd vissza a fedelet a Petri-csészére, és tegyél egy réteg szalagot a varrás köré, ahol a fedél találkozik a csészével. A scotch tape vagy az elektromos szalag jól működik, de kerüld a nehezen eltávolítható szalag, például ragasztószalag használatát.

  Írd fel a mai dátumot a készlethez mellékelt címkére, és ragaszd fel a címkét a Petri-csésze aljára. Helyezd a leragasztott Petri-csészét sötét helyre, például a komód fiókjába vagy a szekrény polcára.

  7. lépés: Figyeld meg, nem jelenik-e meg penész az edényben

  Két napon belül ellenőrizd a Petri-csészét, hogy nincs-e benne penészedés jele. Ha penészgomba van jelen, úgy néz ki, mint a hűtőszekrényben lévő régi élelmiszereken.

  • Ha a Petri-csészén nincsenek penészesedés jelei, helyezd vissza a sötét helyre, és ellenőrizd naponta újra. Ha a penészteszt összesen 5 nap elteltével sem mutat semmit (a címkén feltüntetett dátumtól számítva), akkor kidobhatod az edényt a szemetesbe – a készlet nem talált penészt a szobában.
  • Ha az edényben penész van, elküldheted a Petri-csészét a gyártó által javasolt laboratóriumba, hogy meghatározzák a penész típusát és a kezelés menetét. Sok készlet tartalmaz egy borítékot a postázáshoz. Ezenkívül fizetned kell az elemzésért.

  8. lépés: Fontold meg a további teszteket, miközben a professzionális eredményekre vársz

  Várj 3-8 hetet, hogy megkapd az eredményeket. Eközben érdemes lehet folytatni a penészesedés tesztelését az egész házban. Míg a változó penészteszt meg tudja mondani, hogy egy adott helyiségben jelen vannak-e penészspórák, további készleteket kell használnod, ha házad más helyiségeit szeretnéd tesztelni.

  Egészségügyi veszélyek a hosszan tartó penész expozícióból

  Bárki megszenvedheti a penészgombák által szennyezett levegő belélegzését. Az egészségügyi problémák kockázata megnő az ismert allergiás, legyengült immunrendszerű és légzőszervi betegségben, például asztmában szenvedőknél. A penészgombával kapcsolatos tünetek a következők:

  • Krónikus köhögés vagy zihálás
  • Légszomj
  • Gyakori tüsszögés
  • Irritált vagy viszkető bőr
  • Vizenyős szemek
  • Orrfolyás
  • Krónikus fejfájás
  • Bőrkiütések
  • Krónikus fáradtság
  • Memóriavesztés és csökkent koncentrációs képesség (mérgező penészgombával összefüggésben)

  Végső gondolatok

  A penészgombával kapcsolatos lehetséges egészségügyi problémák széles köre miatt fontos lépéseket tenni a penészgombák otthonodban történő gyors észlelésére és azonnali eltávolítására. Kövesd a fent vázolt lépéseket a penészesedés teszteléséhez, hogy te és mások könnyebben lélegezzenek otthon. Azt is fontolóra veheted, hogy befektetsz egy levegőminőség-ellenőrző készülékbe, hogy további megnyugvást nyújtson afelől, hogy otthonod levegője mentes a penésztől és más káros szennyező anyagoktól.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!