2024. április 25. csütörtök
More

    Azonosították a májrákkal kapcsolatba hozható gént

    Azonosították a májrák kialakulásában aktív gént – jelentették be amerikai kutatók. Ezzel új irányt jelöltek ki a betegség kimutatását és kezelését célzó tudományos kutatások számára. A májrákot tíz esetből nyolcban már túl későn diagnosztizálják.

    A mostani felfedezés elősegíti a jobb és olcsóbb tesztek kifejlesztését – mutatott rá Samuel So a kaliforniai Stanford Egyetem májkutatója, a felfedezést bejelentő tanulmány szerzője. A betegséget kimutató teszt különösen fontos a délkelet-ázsiai és a csendes-óceáni térség számára, ahol tízszer nagyobb a májrák kockázata, mint a nyugati országokban. Ennek oka a Hepatitis B vírus igen gyakori előfordulása – a vírus okozta fertőzés gyakran fejlődik májrákká. A betegség gyógyítása érdekében szükség van a tumorok eltávolítására, de csak a páciensek húsz százalékánál sikerül felderíteni a betegséget kellő időben ahhoz, hogy sikeres lehessen a műtét.

    A májrák kialakulásában aktív gének azonosításához So professzor és kollégái kétszáz egészséges májmintát hasonlítottak össze rákos májsejtekkel, és izolálták az aktív gének által előállított ribonukleinsavat (RNS). (A ribonukleinsav közvetítőként fontos szerepet játszik a fehérjeszintézisben.) A kutatók a Molecular Biology of the Cell című amerikai szaklapban tették közzé kutatásaik eredményeit. Bejelentették azt is, hogy az azonosított gének között többnek már eddig is ismert volt a szerepe a különböző rákbetegségek kialakulásában, de nagy részükről eddig nem tudták, hogy szerepük van májrák esetében is. A kutatók remélik, hogy e gének közül sikerül megtalálni azokat, amelyek a tumor által kiválasztott fehérjék forrásai, és amelyek jelen vannak a beteg vérében is, ami lehetővé teszi majd a májrák kimutatására alkalmas tesztek kifejlesztését. A májrák elleni új gyógyszerekkel is ezeket a proteineket célozzák meg – jelentette az AFP.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!