2024. április 19. péntek
More

    Mennyibe kerül a penészmentesítés? – 3. rész

    Anyagok

    A károk helyreállításához szükséges anyagok általában a penészesedés teljes költségének körülbelül 40 százalékát teszik ki. A gipszkarton (a szalag, sár és befejező kellékek költségeivel, tetőfedő anyagokkal és alapozási tömítőanyaggal együtt) szükséges lehet a penész által okozott károk kijavításához és a jövőbeni nedvességproblémák elkerüléséhez. Emellett szükség lehet a szőnyegek, padlók és bútorok cseréjére is, ha az otthoni penészgomba átterjed a textíliára.

    Penészmentesítés költsége penész típusonként

    Több mint 100 fajta penész létezik, amelyek általában elszaporodnak az otthonokban. Némelyik enyhe és könnyen tisztítható, míg mások agresszívek, szívósak és halálosak is lehetnek. Az agresszív penészgombák eltávolítása drágább lehet, mivel nagyobb területet fednek le, és előfordulhat, hogy nem reagálnak olyan könnyen a hagyományos penészölőkre. Tehát mi öli meg a penészt otthon? A mérgező penészgombák súlyos vegyszereket, szakszerű alkalmazást és védőfelszerelést igényelnek az eltávolítást végző dolgozók számára, így ezek az eltávolítási költségek magasabbak lesznek. A munka és a tesztelés költségei a háztulajdonos területén szintén befolyásolják az összköltséget a penész típusától függően: A feketepenész kezeléséhez szükség lehet a fekete penész eltávolítására szakosodott technikusra, hogy biztosítsa a penész teljes eltávolítását, és ne terjedjen szét az otthon többi részében.

    Alternaria

    Az Alternaria az egyik leggyakoribb kültéri penészfajta. Amikor a levegőbe kerül, vagy a cipő talpán bejut, robbanásszerűen terjed, magas páratartalmú otthonokban pedig szőnyegek és tapéták alatt nőhet. Az eltávolítás árkategóriája 1500 és 5000 dollár között lehet, attól függően, hogy mennyire elterjedt.

    Aspergillus

    Az egyik leggyakoribb beltéri penész, az aspergillus a penicillin alapját képező penész, és több mint 250 azonosított fajból áll. Könnyen észrevehető, mivel szőrös fehér gombaként indul, majd növekedésével színét változtatja. Bár alacsony páratartalom mellett is jól növekszik, és átterjedhet a szövetekre és textíliákra, általában könnyebben tisztítható, mert látható jelenléte azonnal észrevehető. Az eltávolítás költségei 1500 és 5000 dollár között mozognak.

    Fekete penész

    A fekete penész a legmérgezőbb háztartási penésznek számít. Sajnos ez az egyik legnehezebben eltávolítható penészgomba is. Az általában feketének vagy sötétzöldnek tűnő és enyhén nyálkás penészgomba növekedése során beszennyezi a felületeket, és ellenáll az eltávolításnak. Ezenkívül farostlemezben, papírban és gipszkartonban növekszik, ahol nehéz lehet kimutatni. A teljes eltávolítás fontossága és a spórák toxicitása együttesen drágítja az eltávolítást: 2000-6000 dollár az átlagos költség.

    Victor Coppola vezető épületbiológus és a GreenWorks Environmental, LLC alapítója azt tanácsolja: „Ha megfelelően helyreállítják, és kijavítják a nedvesség behatolási forrását, akkor biztos lehetsz benne, hogy a fekete penész nem fog visszanőni. De mivel opportunista organizmusokkal van dolgunk, mindig figyelned kell a környezetedet annak biztosítására, hogy ne térjenek vissza olyan körülmények, amelyek a szervezet újranövekedését idéznék elő.

    Chaetomium

    A dohos szag, a kékeszöld szín és a barna futball alakú spórák a chaetomium jellegzetességei, amely egy olyan penészgomba, amely gyakran súlyos vízkár vagy otthoni tartós nedvesség után marad vissza. Általában nehezen látható helyeken, szőnyegek alatt, légcsatornákban és falakban nő. Egyes fajok rákkeltőek. Meglehetősen könnyű tisztítani, ha kicsi a növekedés (körülbelül 500 dollárba kerül), de a nagyobb problémák akár 3500 dollárt is elérhetnek.

    Cladosporium

    A közönséges és elterjedt cladosporium szinte minden háztartási felületen megnőhet. A legtöbb embernél általában nem okoz súlyos reakciókat, bár néhányan kisebb allergiás tüneteket tapasztalhatnak. Az eltávolítás átlagosan 1500 és 5000 dollár között van.

    Fusarium

    A Fusarium egy másik gyorsan terjedő penészgomba, amely szinte minden felületen megtalálható. Még egészséges egyénekben is okozhat köröm- vagy szaruhártya-fertőzést, és szisztémás szeptikus fertőzéseket okozhat, ha a spórák a véráramba kerülnek. A fuzáriumot gyakran vízszivárgás közelében találják, eltávolítása pedig az egyik drágább projekt; várhatóan 2000 és 7000 dollár között fizetnek.

    Zöld penész

    A zöld penész valójában több, szín szerint osztályozott különböző penész. Míg a zöldpenész gyakran előfordul olyan élelmiszereken, mint a kenyér vagy a gyümölcs, előfordulhat a cladosporium és az aspergillus is. A krónikus expozíció légzési problémákat vagy asztmás rohamokat válthat ki. A kármentesítés költségei átlagosan 1500 és 5000 dollár között mozognak.

    Serpula Lacrymans

    A Serpula lacrymans egy különösen szívós penészfajta, amely más forrásokból is szívja fel a vizet, mint ahol él, így szárított fán fejlődik a legjobban. „Száraz rothadásnak” is nevezik, sárga színéről könnyen azonosítható. Sajnos rendkívül nehéz eltávolítani, borzalmas és széles körben elterjedt károkat okozhat, miközben tovább növekszik. Az emberre nem ártalmas, de az otthonok fáira és építőanyagaira rendkívül káros lehet. A kármentesítési költségek 2000 és 6000 dollár között mozoghatnak, de a szerkezeti károsodás mértékétől függően sokkal magasabbak is lehetnek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!