2024. április 20. szombat
More

    Távolítsd el a penészt a fáról

    A csúnya gomba nem feltétlenül jelent veszélyt otthonodra vagy egészségedre. Ha a penész nem terjedt el messzire, az alábbi lépések végrehajtásával eltávolíthatod a fából.


    A fa, amely természetesen felszívja és visszatartja a vizet, ideális környezetet biztosít a penész számára. Ha olyan láblécekkel, kárpitokkal vagy bútorokkal foglalkozol, amelyek érintettek, megmutatjuk, hogyan távolíthatod el a penészt a fáról. Először is ne feledd, hogy a gyorsaság a sikeres helyreállítás kulcsa. A gyors cselekvés nemcsak minimalizálja a takarítási projekt hatókörét, hanem azt is biztosítja, hogy a penész ne veszélyeztesse a családod allergiásainak egészségét. Mindaddig, amíg a spórák nem terjedtek el tíz négyzetméternél nagyobb területen, szakember segítsége nélkül is megoldhatod a problémát.

    Hogyan távolítsuk el a penészt a fáról?

    • Viselj védőfelszerelést – a légmaszk kötelező.
    • Porszívózd fel a területet, hogy összegyűjtsd a laza spórákat.
    • Használj szappant és vizet a festett vagy pácolt fára; használj fehérítőt nyers fára.
    • Csiszold meg a területet a maradék penész eltávolítása érdekében, ha szükséges.

    1. lépés: vegyél védőfelszerelést

    Tedd meg a megfelelő biztonsági intézkedéseket saját biztonságod érdekében. Viselj gumikesztyűt és védőszemüveget, és ami fontos, viselj légmaszkot, hogy megakadályozd a penészgombák tüdődbe jutását. Ha fehérítőt tartalmazó tisztítóoldatot kívánsz használni, viselj védőfelsőruházatot, hogy megóvd a ruhádat a foltoktól.

    2. lépés: porszázítsd ki a területet

    HEPA szűrővel felszerelt géppel porszívózd fel a fa érintett területét, hogy eltávolítsd a laza penészspórákat (a többi felgyülemlett szennyeződéssel és törmelékkel együtt). Ha végeztél, ürítsd ki a vákuumzacskót vagy tartályt egy műanyag zacskóba a házon kívül. Szorosan zárd le a zacskót és dobd ki.

    3. lépés: próbáld ki a szappant és a vizet

    Ha a fa, amellyel foglalkozol, festett vagy pácolt, az azt jelenti, hogy a penész nem hatol be. Ezért ragaszkodhatsz az enyhe tisztítóoldathoz – a mosogatószer és a meleg víz egyszerű keverékéhez. Márts egy puha sörtéjű súrolókefét az elkészített szappanos vízbe, majd óvatosan menj át a penészes területen. Ha nem kapsz kielégítő eredményt, válaszd az ecetet, amely hatékony penészölő. Egy ecettel töltött spray-palackkal fröcsköld ki a formát, majd hagyd állni egy órát, hogy kifejtse varázsát. Ha eltelt elegendő idő, töröld le a fát egy tiszta, nedves törülközővel. Vizsgáld meg a fát, hogy nem maradt-e penész, és ha nem látsz, töröld le egy ronggyal.

    4. lépés: használj hígított fehítőt

    Ha a penész behatolt, erősebb megoldásra lesz szükséged, olyanra, amely képes elpusztítani a felszín alatti spórákat. Ebből a célból keverj össze 1 rész mosószert, 10 rész fehérítőt és 20 rész meleg vizet. Vidd fel az oldatot a penészes területre egy súrolószivaccsal vagy egy merev sörtéjű kefével, majd hagyd, hogy az oldat levegőn megszáradjon a fán.

    5. lépés: csiszold meg a területet

    Ha a 4. lépésben végzett súrolás után is penész marad, itt az ideje, hogy a csiszolópapírhoz nyúlj. A csiszolóanyag nem tűnik kézenfekvő megoldásnak. Ellentétesnek tűnhet, de a csiszolás az egyetlen módja annak, hogy a fa mélyén elérd a penészt. Lassan dolgozd át a csiszolópapírt az érintett területen, amíg már nem látod a penészesedés jeleit. Csiszolás után érdemes újrafényezni a fát, nem csak a látszat kedvéért, hanem azért is, hogy megelőzzük a későbbi kitörést. Végül szabadulj meg minden rongytól és egyébtől, amely érintkezésbe került a penészgombával, és kezdd el kitalálni, hogyan korlátozhatod a nedvesség mennyiségét azon a területen, ahol dolgoztál.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!