2024. április 26. péntek
More

    Milyen illata van a penésznek? – 2. rész

    Az állott és nyirkos szag a levegőben gyakran a penészesedés árulkodó jele

    A nyitott ablakok száma vagy a légfrissítő nem tudja teljesen eltávolítani a penész által keltett szagokat. Ezek a gyorsjavítások átmenetileg elfedhetik az illatot, de ha figyelmen kívül hagyjuk a forrását, a penész tovább terjed.

    A nyirkos szag a penész gyakori jele, mivel a penész a nedvesség hatására fejlődik. A penészgomba spórái addig maradnak a levegőben, amíg nem találnak egy nedves, sötét, meleg helyet, ahol szaporodhatnak és elterjedhetnek. Ez az oka annak, hogy a legtöbb penész általában a pincében vagy a fürdőszobában található, mivel sok a nedvesség, és ezek a helyiségek hosszabb ideig sötétebbek.

    A penész szaga hasonlíthat a korhadt fa szagára, vagy savanyú és csípős szagú lehet, mint az erjesztő alkohol

    Azok a lakástulajdonosok, akik elég sok időt töltöttek túrázással vagy táborozással az erdőben, vagy kerti munkával, ismerősnek találhatják a penészgomba dohos, nyirkos szagát. De milyen szagú a penész egy házban? A penész gyakran hasonlít a rothadó farészecskék illatára. Míg ez a szag általában a szabadban fordul elő, ha egy háztulajdonos észreveszi a házában, az szinte határozott jele a penészesedésnek. A penész savanyú vagy csípős szagot is felvehet, amely az erjedő alkoholra emlékeztet.

    A dohos szag irritálhat, és tüsszögést okozhat

    Ha a penész koncentrálódik, a tüsszögés és a fejfájás gyakori tünetek, amelyeket a penészgomba-allergiában szenvedő lakástulajdonosok tapasztalhatnak. Egyéb gyakori tünetek közé tartozik az orrfolyás, a torokviszketés, a torlódás és a száraz bőr. Ezek a tünetek rendkívül hasonlóak a szezonális allergiákhoz, más néven szénanáthához.

    A penészgomba allergia akkor fordul elő, amikor a spórák az orrba kerülnek, és a tüneteket okozzák. Amikor elérik a tüdődet, asztmát is okozhatnak. Néha ezek a tünetek késleltetettek, és idővel súlyosbodhatnak.

    Ha egy háztulajdonos gyakrabban tapasztalja ezeket a tüneteket bent, mint kint, az általában annak a jele, hogy allergiás a penészgombára, és a penész jelen van az otthonában.

    A vízkár jelei még szag nélkül is penészesedést jelezhetnek

    Sajnos, ha a penész csak a közelmúltban kezdett kialakulni, vagy az otthon olyan részében van, amelyet nem gyakran látogatnak, akkor észrevétlen maradhat. Különösen ki vannak téve a lakás azon részei, amelyeket vízkár érte, vagy amelyek általában nedvesek. Harley szerint a padlások és a pincék a penészesedés első számú jelöltjei, mivel az évszakok közötti hőmérsékletváltozások páralecsapódást okozhatnak. Azt sem szabad feltételezni, hogy az otthon bármely része immunis a penészre. „A penész valójában bárhol megtalálható az otthonban” – mondja Harley. „A penésznek egyszerűen három dologra van szüksége a növekedéshez: valahol 40 és 100 Fahrenheit fok közötti hőmérsékletre; szerves anyagok élelmiszerforrása, például fa, papír, ételmaradék vagy növényi anyag; és nedvesség. A nedvesség általában a vadkártya; más szóval, ha szabályozni tudod a nedvességet, akkor szabályozhatod a penészt is.

    A háztartási penészgombák egyes formái mérgezőek, és további egészségügyi komplikációkat okozhatnak

    A legnagyobb ok, amiért a lakástulajdonosoknak gondoskodniuk kell a penészről, amint megszagolják, az az, hogy a penész bizonyos formái, például a feketepenész mérgezőek, potenciálisan veszélyesek lehetnek, ezért a lehető leghamarabb el kell távolítani. A mérgező penész általában neurológiai tüneteket okoz, mint például szédülés, csökkent fókusz, fejfájás és memóriavesztés. Azoknak a lakástulajdonosoknak, akik rendszeresen tapasztalják a fenti tünetek bármelyikét, érdemes orvoshoz fordulni, és szakemberrel felmérni a penészesedést otthonukban. A penészmentesítés költsége csekély árat jelent, ha az ember egészségéről és családja egészségéről van szó.

    A dohos szag nem mindig jelzi a penész jelenlétét

    Ha egy háztulajdonos kellemetlen szagot észlel otthonában, de nem tudja megállapítani, honnan jön, ne kezdje el azonnal feltépni a szőnyegét, hogy penészt keressen. Először ellenőrizniük kell a szag egyéb forrásait, például egy halom vizes ruhaneműt, egy lejárt szavatosságú élelmiszert vagy egy kisállatot, aki fürdetésre szorul, ezek mindegyike hasonló dohos bűzt áraszthat. A rossz szagok a lakásban annak a jele is lehet, hogy a ház vízvezetéke szivárog, vagy a HVAC javításra szorul. A „háznak dohos szaga van, de nincs penészgomba” google-zása több ötletet adhat arról, hogy honnan származhat a bűz. Miután a háztulajdonos kizárta a többi lehetséges tettest, ideje lehet penészvizsgálatot végezni. Bár a penészvizsgálat átlagos költsége magasnak tűnhet, valószínűleg megéri a befektetést.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!