2023. március 29. szerda
More

  Új kutatás: A jó éjszakai pihenés elengedhetetlen a szív egészségéhez

  Az American Heart Association az alváshiányt a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjeként említi, ami újabb okot ad az elfoglalt vállalkozóknak, hogy többet pihenjenek.


  A minőségi alvás egyéb előnyein túl a szív egészségének javításával is összefüggésbe hozható.

  Az American Heart Association (AHA) június végén hozzáadta az alvás időtartamát a szív- és érrendszeri egészségügyi ellenőrzőlistájához, amely a “Life’s Essential 8” címet viseli. A lista 2010-ben debütált hét kategóriával, amelyek olyan egészségügyi tényezőket és tevékenységeket jelölnek meg, amelyek hozzájárulnak a szív optimális egészségéhez. 

  Az alvás időtartama mellett a listán szerepel az étrend, a fizikai aktivitás, a nikotinexpozíció, a testtömeg-index, a vérzsírok, a vércukorszint és a vérnyomás. Az AHA szerint az átlagos alvásmennyiség egy felnőttnek hét és kilenc óra között van.

  Ha nem pihensz eleget, nem vagy egyedül. Az American Academy of Sleep Medicine 2021-es tanulmánya szerint a válaszadók közel 60 százaléka továbbra is alvásproblémákkal küzdött a világjárvány következtében. A vállalkozók pedig régóta hírhedtek az éjféli olaj elégetéséről.

  Ha a fáradt többséghez tartozol, a következő három alvási mód egyike lehet megfelelő a számodra:

  A 4-7-8 módszer

  A 4-7-8 módszer megköveteli, hogy az emberek az orrukon keresztül lélegezzenek be (négy másodpercig), tartsák vissza a lélegzetüket (hét másodpercig), lélegezzenek ki (nyolc másodpercig) – és ismételjék meg akár négyszer is. A technika a jóga hagyományaiból fakad, és a tudomány is ellenőrzi, mivel segít aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert, ami segít a test megnyugtatásában.

  Menj ki (reggel)

  Az otthoni munka megkönnyítheti az emberek számára, hogy a szokásosnál tovább maradjanak bent, különösen ahhoz képest, amikor az irodába ingáznának. De kulcsfontosságú, hogy reggel kimenjünk a szabadba, akár csak 15 percre is, hogy visszaszorítsuk a melatonintermelést – mondta Michael Breus klinikai pszichológus  a New York Timesnak. 

  A melatonin az agy által termelt hormon, amely szabályozza az alvási és ébrenléti ciklusokat a szervezetben. Breus szerint a napfényben való tartózkodás jelet küld az agynak, hogy állítsa le a melatonin termelését.

  Hűtsük le a déli kávéra

  Hosszabb ideig tart a szervezetnek, hogy megszabaduljon a koffeintől, mint gondolnád: Az American Academy of Sleep Medicine szerint a koffein felezési ideje legfeljebb öt óra, ami azt jelenti, hogy akár 10 óráig is eltarthat, amíg teljesen kiürül a koffeint a szervezetből. Ha azon kapod magad, hogy a nap közepén egy csésze kávé után nyúlsz, fontold meg, hogy lecseréled koffeinmentes kávéra vagy gyógyteára.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!