2024. április 24. szerda
More

    Mire figyelj ketogén diéta elkezdésekor?

    A szénhidrátok fogyasztásával szervezeted glükózt termel, amely az egyik legkönnyebben felhasználható energiaforrás.

    Mindaddig, amíg elegendő glükózzal rendelkezel, és szervezeted elegendő inzulint tud termelni a leadáshoz, nem használja fel a bevitt zsírmolekulákat, így azok raktározódnak. Hosszú távon ez elhízáshoz vezethet.

    A ketogén diéta az alacsony szénhidráttartalmú diéták közé tartozik. Úgy tervezték, hogy a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentésével (részben a raktározott zsír elégetésével, ezáltal a zsírpárnák lebontásával) fedezze a szervezet zsírenergia-ellátását.

    Először az 1920-as években használták epilepsziás rohamok esetén, biztató eredménnyel. Az elmúlt évek népszerűsége elsősorban az aktív tudományos kutatásnak és a külföldi sztároknak köszönhető.

    Javasolt napi tápanyagbeviteli megoszlás az eredeti ketogén diéta szerint 75% természetes zsírt, 20% fehérjét és a fennmaradó 5% feldolgozatlan növényi eredetű szénhidrátot tartalmaz.

    Változatai

    A ketogén diétának több változata is megjelent az elmúlt néhány évben. Ezek a kísérletek megfelelő alternatívákat kínálnak az eltérő táplálkozási preferenciákkal vagy magas napi aktivitási szinttel rendelkező egyének számára.

    Azonban a ketogén diétás változattól függetlenül a lényeg az, hogy az alacsony szénhidrátbevitel megváltoztatja a szervezet anyagcsere-állapotát. Testünk ezután zsírégetéssel biztosítja a számára szükséges energiát, ami azt jelenti, hogy ketózisban van.

    Ketózis-állapot

    A ketózis egy természetes állapot, amelyben az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége olyan alacsony, hogy a szervezetnek át kell állnia a zsírégetésre, hogy kielégítse energiaszükségletét. Nem szabad összetéveszteni a ketoacidózissal, amely a cukorbetegek káros állapota.

    A ketogén diéta a ketonmolekuláról kapta a nevét. Alacsony vércukorszint (szénhidrátbevitel) időszakaiban a hormonok jelzik a zsírszövet lebontásának szükségességét. Ezekből a zsírmolekulákból a máj képes ketontesteket előállítani, amelyek energiával látják el a szervezetet (főleg az agyat).

    A legtöbb belső szerv és izom akár közvetlenül is képes energiává alakítani a zsírmolekulákat!

    A zsír alapú energiatermelés legnagyobb előnye, hogy a szervezetnek mindig rengeteg nyersanyag áll rendelkezésére. A zsírraktárak lebontása azonban hosszú és energiaigényes folyamat, ezért a szervezet lehetőség szerint igyekszik más forrásból táplálkozni.

    A legtöbb ember soha nem tapasztal ketózist, mert a szervezetben mindig van glükóz (közvetlenül a vérben vagy a májban/izomzatban) a magas szénhidrátbevitel miatt. Ily módon azonban a zsírraktárak változatlanok maradnak.

    Tehát amikor diétát kezdesz, először a glükózraktárak kimerülnek a szervezetedben, majd a zsírszövet elkezd lebomlani.

    Ezekre figyelj!

    A diéta lényege a megfelelő tápanyagok megfelelő mennyiségben történő bevitele. Ha túl sok zsírt eszel, a szervezeted táplálkozik belőle, mert könnyebben hozzáférhető, mint a már elraktározott molekulák, így lelassítja a fogyást. Azonban nem lehet túl keveset sem enni, mert a zsírraktárakat le kell bontani, ami időigényes feladat. Ezért a szervezetednek is szüksége van plusz tápanyagokra, hogy elegendő energiát biztosítson a mindennapi életben! Ennek legegyszerűbb módja a megfelelő makrók meghatározása és követése.

    A makrók

    Minden élelmiszer három makrotápanyagra bontható (fehérje, zsír és szénhidrát). Mindegyik másként bomlik le és hasznosul az emberi szervezetben.

    Mindezek után meglepően hangozhat, de a ketogén diéta során a zsírmennyiséget nem kell számolnod. Könnyen megjegyezhető, hogy a fehérjék a célok, a szénhidrátok minimálisak, és a zsírok pedig állíthatóak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!