2024. március 29. péntek
More

    A 12 leggyakoribb penésztípus az otthonokban – 1. rész

    Ha még nem is vetted észre, valószínűleg a penész most az otthonodban van. Olvass tovább, hogy megtudd, mely fajok a legelterjedtebbek, hol nőnek, és mikor van problémád.


    A penész a Föld természetes újrahasznosítási folyamatának létfontosságú része, és mivel nagyon elterjedt a környezetben, lehetetlen minden penészt távol tartani egy otthonból. A penészgomba spórák bekerülnek a ruházatba, a bevásárlótáskákba és még a háziállatokba is. Szivárgó ablakokon és tetőkön keresztül is besurrannak egy házba. Amint a láthatatlan spórák megtelepednek a nedves felületen, 24-48 órán belül elkezdhetnek szaporodni a Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) szerint. A 2005-ös Katrina hurrikán után a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) arról számolt be, hogy az ellenőrzött otthonok 46 százalékában volt látható penészgomba.

    Bár egyes penészfajták nagyobb valószínűséggel szennyezik be az otthont, mint mások, mindegyiknek nedves környezetre van szüksége a növekedéshez. Az állandóan nedves helyeken, mint például a szellőzetlen fürdőszoba vagy a szivárgó lefolyócsővel ellátott mosdószekrény, nagyobb valószínűséggel alakul ki penész. A kutatók több mint 100 000 különböző penésztörzset azonosítottak, de ezek mindegyike három kategóriába sorolható.

    • Allergén: Ez azt jelenti, hogy allergiás reakciókat és asztmás rohamokat válthatnak ki allergiás embereknél, és enyhe allergiás tüneteket okozhatnak azoknál, akiknek nincs allergiája.
    • Kórokozó: Ezek a penészgombák általában csak immunrendszeri zavarokkal küzdőknél, vagy súlyos betegségben szenvedőknél okoznak tüneteket, illetve akik gyógyulófélben vannak.
    • Mérgező: Az ilyen típusú penész a legveszélyesebb, és súlyos egészségügyi problémákat okozhat, még egészséges embereknél is.

    A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) penészgomba kezelésére vonatkozó irányelvei azt javasolják, hogy a lakástulajdonosok maguk tisztítsák meg a kis területeket, de azt mondják, hogy hívjanak fel penészgomba-elhárítási szakértőt, ha a penészgomba növekedése meghaladja a 10 négyzetmétert, vagy vízkárral jár. A penészmentesítés magában foglalja a professzionális tisztítást és a penész eltávolítását az otthonból. Ez magában foglalhatja a bontást és az építőanyagok, például a gipszkarton és a szőnyegek eltávolítását is, ha ezeket az anyagokat nem lehet sikeresen fertőtleníteni. Akkor is érdemes szakértőt hívni, ha a penész mérgező fajta, ha a HVAC rendszert penész szennyezte, vagy ha a szennyvíz hozzájárult a vízkárok kialakulásához és az azt követő penészesedés kialakulásához.

    A penészgombák bizonyos típusai veszélyesebbek az emberi egészségre, mint mások, és a CDC arra figyelmeztet, hogy egyes embereknél nagyobb a kockázata a kitettség egészségügyi hatásainak. A penészgomba-allergiában vagy asztmában szenvedőknek súlyosabb tünetei lehetnek. A következő 12 fajta penész található az otthonokban és azok környékén, akár látható, akár nem.

    1. Stachybotrys

    A zöldesfekete színe miatt általában „fekete penésznek” nevezett Stachybotrys egy toxikus penészgomba, amely nedves körülmények között fejlődik, és leginkább cellulóz típusú anyagokon, például fán, gipszkartonon vagy akár nedves felületen is megtalálható. Kis fekete foltokban jön, amik megnőnek és szétterülnek. A Stachybotrys egy veszélyes penészgomba, amely számos tünetet okozhat, amely a súlyos fejfájást, megmagyarázhatatlan orrvérzést, a felső légúti kellemetlenségeket és a fáradtságot okozhatja. Ha egy családtagodnak bármilyen tünete van, és tartasz attól, hogy otthon feketepenész fertőzhet meg, hívj egy penészgomba-elhárítási szakértőt, aki megvizsgálja a penészgombát, és meghatározza a legjobb módszert a megszabadulásra. Pozitívum, hogy sok penészfajta fekete, de a legtöbb valójában nem Stachybotry.

    2. Mucormycetes

    A mucormycetes „fonalas” penészgombák néven ismert, mivel először homályos fehér vagy világosszürke színű, hosszú szőrű puffadásként jelennek meg, és érésük során mélyebb szürkévé válnak. A mucor bőséges a talajban és a növényekben, és a lakástulajdonosok gyakran magukban hordják a spórákat nyáron és ősszel. Beltérben a nyálkahártya penészgombák előszeretettel szaporodnak a bomló gyümölcsökön és zöldségeken, de a klímaberendezések kondenzációs vezetékeiben és csepegtetőedényeiben is. A mucor robusztus allergén típusú penész, és spóráinak belélegzése asztmás rohamokat és légzési nehézségeket válthat ki, még egészséges egyéneknél is. Az allergiások vagy legyengült immunrendszerűek számára a nyálkahártya spórák belélegzése mucormycosishoz, egy olyan gombás fertőzéshez vezethet, amely leggyakrabban az orrot, a szemet és az agyat érinti.

    3. Alternaria

    Az Alternaria, egy allergén típusú penész, általában a mosdókagyló alatt, valamint a kádak és zuhanyozó aljzatai mentén található, ahol a nedvesség elhúzódhat. A szakértők könnyen felismerhetik ezt a penészgombát bársonyosan puha megjelenéséről és barna szőrszálairól. Ha allergiás vagy, az Alternaria spóráinak belélegzése asztmás tüneteket és felső légúti rendellenességeket válthat ki. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a penész nem befolyásol. Az Alternaria azonban gyorsan terjedhet, ezért ha otthonodban észreveszed, használj fehérítőt tartalmazó univerzális tisztítószert – vagy olyat, amelyet penész és penész elleni küzdelemre terveztek –, és töröld le, mielőtt továbbterjedne.

    4. Aspergillus

    Az Aspergillus sok otthonban elterjedt, és valószínűleg bármilyen nedves felületen megnő, de nehéz pontosan meghatározni, mert több mint 180 Aspergillus penésztörzs létezik, és sok különböző színű. A Mayo Clinic szerint ennek az allergén penésznek a legtöbb törzse ártalmatlan, de néhányuk súlyos betegségeket okozhat, vagy az aspergillózis néven ismert gombás fertőzést okozhat gyenge immunrendszerű embereknél. Mivel a tesztelés az egyetlen módja annak, hogy megállapítsd, hogy otthonodban a penész típusa Aspergillus-e, a legjobb megoldás az, ha mindenféle penészgombát azonnal megtisztítasz, amint észreveszed.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!