2024. március 29. péntek
More

    A szénsavas italok károsak a csontsűrűségre?

    Mindannyian szeretünk egy jó szénsavas vizet egy forró futás után. De a kedvenc üdítőitalaid károsítják a csontjaid?


    A szénsavas víz, más néven seltzervíz vagy bubis víz, sima víz hozzáadott szén-dioxiddal. Az eredmény pezsgés, amelyet egyesek ízletesebbnek tartanak, mint a sima vizet. A szénsavas vízzel és a csontok egészségével kapcsolatos kutatások nagyon korlátozottak, mivel a legtöbb csontsűrűséggel kapcsolatos tanulmány a szénsavas szódával foglalkozott, nem a szénsavas vízzel. A kutatások azt sugallják, hogy a szóda bizonyos összetevői, különösen a sötét színűek, mint a Pepsi és a Coke, csökkenthetik a csontok ásványianyag-sűrűségét, ami növelheti a törések vagy a csontritkulás kockázatát.

    A foszforsav a legtöbb szódavíz adalékanyaga, tartósítószerként és ízfokozóként használják. A túl sok foszfor és a túl kevés kalcium az étrendben csontvesztéshez vezethet, mivel a kalcium szükséges a vérben a foszforsav lebontása során fellépő felesleges savasság semlegesítéséhez. A sok üdítőitalban is jelen lévő koffein a vizeletvesztés révén akadályozhatja a kalcium felszívódását.

    Az American Journal of Clinical Nutrition által közzétett 2006-os tanulmány   a cukros, koffeintartalmú és diétás üdítők csontsűrűségre gyakorolt ​​hatását vizsgálta, és megállapította, hogy azok a nők, akik öt éven keresztül legalább heti háromszor diétáztak vagy rendszeresen kólát ittak, jelentősen csökkentette a csontozat sűrűségét, mint azok, akik havonta egyszer vagy ritkábban ittak kólát.

    A szénsavas víz nem tartalmaz hozzáadott cukrot, foszforsavat vagy koffeint, és a mai napig egyetlen tanulmány sem utal a szénsavasodásnak a csontok egészségére gyakorolt ​​káros hatásaira. Ugyanolyan hatékonyan hidratál, mint a hagyományos csapvíz, és még váratlan egészségügyi előnyökkel is járhat – különösen ingatag gyomrú futók számára.

    A  European Journal of Gastroenterology and Hepatology 2002-ben megjelent tanulmánya  megállapította, hogy a szénsavas víz segített enyhíteni az emésztési zavarokat és a székrekedést. A Journal of Nutrition 2004-ben megjelent tanulmánya pedig   azt találta, hogy a nátriumot tartalmazó szénsavas víz csökkentheti a koleszterinszintet és csökkentheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát a menopauza utáni nőknél.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!