2023. április 1. szombat
More

  Napfoltok: mik ezek, és meg lehet-e szabadulni tőlük?

  Az életkor előrehaladtával megjelennek a pattanások, szeplők és makacs barna foltok, amelyeket napfoltoknak – öregségi vagy májfoltoknak is – neveznek. Napfoltok jelennek meg a test azon részein, amelyeket a napsugár gyakran ér, például az arcon, a kezeken, a vállakon és a karokon. Leggyakrabban az 50 év feletti, világos bőrű felnőtteknél fordulnak elő, bár a fiatalabbak, akik elegendő időt töltenek a napon, szintén megbetegedhetnek.


  Három bőrgyógyásszal konzultáltunk annak kiderítésére, hogy a bőrön lévő foltok valóban napfoltok-e, veszélyesek-e vagy egyszerűen a természetes öregedési folyamat részei, és hogy megszabadulhatsz-e tőlük. Olvass tovább szakértői betekintésükért a hiperpigmentáció e bosszantó kis területeibe.

  Mik azok a napfoltok?

  A napfoltok (vagy öregségi/májfoltok) kicsi, lapos bőrelváltozások, sötétebb színűek, mint a bőr többi része, más néven szoláris lentigines. “Ezeket az ultraibolya (UV) fény okozza, amely a pigmenttermelő sejtek vagy melanociták helyi szaporodását idézi elő” – mondja Dr. Tiffany Libby, a Bőrgyógyász és Mohs-i sebész. “Amit látni, az a pigment növekedése a bőrsejtekben.”

  Dr. Rachel Westbay, a Marmur Medical okleveles bőrgyógyásza szerint a napfoltok általában gyakrabban fordulnak elő az életkor előrehaladtával, de továbbra is a nap behatoló sugarainak közvetlen következményei. „Mivel hajlamosak csak halmozott mennyiségű napozás után jelentkezni, valamilyen módon az életkorral összefüggőnek tekinthetők” – magyarázza.

  Dr. Westbay megerősíti, hogy a „májfoltok” kifejezést azért használták ezekre a jelekre, mert egykor tévesen azt hitték, hogy a máj hibás működésének jele. „A „májfolt” kifejezés teljesen téves elnevezés, mivel semmi közük a májhoz vagy annak funkcionális állapotához” – mondja. Tehát ne gondold, hogy foltjaidnak köze van a máj egészségéhez.

  Különböznek a szeplőktől?

  A napfoltokhoz hasonlóan a szeplők is leggyakrabban ott találhatók, ahol a bőr ki van téve a napnak – de általában kisebbek, mint 2 mm, és lehetnek vörösek vagy barnák, míg a napfoltok 2 mm-nél nagyobbak és sötétebb színűek. A szeplők általában csomókban jelennek meg (például egy csillagkép jelenik meg az orrnyergeden), de az öregségi foltok általában egyetlen foltként, vagy egy-két másik folt közelében jelennek meg. A szeplők az életkorral vagy a szezonális változásokkal is elhalványulhatnak, de az öregségi foltok megmaradnak, ha már megjelennek.

  „Míg a szeplőkben viszonylag normális számú melanocitát és egyszerűen megnövekedett mennyiségű melanin pigmentet találunk, addig a lentiginesben (napfoltokban) megnövekedett a melanociták száma” – magyarázza Dr. Westbay. “Továbbá, míg a napfény hatására a szeplők száma és sötétsége megnövekszik, és télen elhalványul, a lencsék színe stabil marad a napfénytől függetlenül, és ultraibolya stimuláció nélkül is megmarad.”

  A napfoltok veszélyesek vagy bőrrák jelei?

  Bár bőrgyógyászaink egyetértettek abban, hogy a napfoltok önmagukban nem károsak, mégis rendszeresen ellenőrizni kell őket. „A lentiginek eredendően nem rákkeltőek vagy „veszélyesek”, de én (és a legtöbb bőrgyógyász) úgy gondolom, hogy a bőrrák fokozott kockázatának közvetett jelzője, mivel jelenlétük bizonyos mértékű halmozott napsugárzást diktál az ember élete során” – mondja. Dr. Westbay.

  „Néhány bőrrákot, például melanomát utánozhat” – teszi hozzá Dr. Libby. “Kérjük kivizsgáltatni őket egy bőrgyógyásszal, ha színváltozások vannak, ha szabálytalanok a szegélyei, ha fekete, vérezni kezd vagy megnő a mérete.”

  Mit tehetsz, hogy megszabadulj a napfoltoktól?

  Bár a napfoltok idővel valamelyest elhalványulnak, valószínűleg nem tűnnek el teljesen, mert a bőr tartósan károsodott. Azonban számos olyan kezelés létezik, amelyek kozmetikai célból csökkenthetik megjelenésüket. Az elérhető irodai eljárások közé tartozik a krioterápia (vagy folyékony nitrogén), a kémiai hámlasztás és a lézeres kezelések. Pontosabban Dr. Westbay pontosítja, hogy az öregségi foltok „lézerrel eltávolíthatók olyan eszközökkel, mint a frakcionált ablatív és nem ablatív felületképző lézerek, a pigment célzó lézerek, mint a PiQo lézer vagy a Q-kapcsolt Nd:YAG lézer, valamint fény alapú pigment célzó eszközök, mint például az IPL (Intense Pulsed Light).

  Vannak napfoltok kezelésére szolgáló termékek?

  Helyileg Dr. Libby azt javasolja, hogy használj retinoidokat, például Differint (adapalén 0,1%), bár hónapokig is eltarthat, mire meglátod az eredményeket. “Az irodai eljárások a legjobb végleges módszerek ezeknek a sérüléseknek az eltávolítására, és a fényvédővel és retinoidokkal való karbantartás hasznos” – teszi hozzá. 

  Dr. Lily Takakob, okleveles bőrgyógyász és a Derm to Door alapítója két kötelező terméket javasol a napfoltok ellen: a Skinceuticals Discoloration Defense szérumot, amely tranexámsavat tartalmaz, amely gátolja a melanin termelését, és a Skinkure C-vitamin szérumot, amely arbutint tartalmaz. „Mint mindig, most is az UVA/UVB fényvédő krém a legjobb megelőzés a napfoltok ellen” – összegzi.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!