2023. június 7. szerda
More

  Egy harvardi táplálkozási szakértő megosztja az első számú vitamint, amely “fiatalon és egészségesen” tartja az agyat – 2. rész

  A legjobb B-vitaminos ételek

  Én „élelmiszer-első” vagyok, ezért mindig arra biztatom az embereket, hogy ezeket a vitaminokat tartalmazó ételeket építsék be az étkezéseikbe. Az étrendünk azonban nem tökéletes, így előfordulhatnak olyan esetek, amikor a kiegészítők segíthetnek. Ha ez a helyzet, akkor egy egyszerű tanács, hogy „tesztelj, ne találgass” – és először konzultálj az orvossal.

  Az áruhír az, hogy a B-vitaminok az egyik legkönnyebben beépíthetőek az étrendbe, mivel az egy B-vitaminban gazdag élelmiszerek gyakran tartalmaznak sok, ha nem az összes B-vitamint, ha teljes élelmiszerként fogyasztják.

  Íme hat B-vitaminban gazdag étel, amit minden nap enni kell:

  1. Egy tojás a B7-vitamin ajánlott napi mennyiségének harmadát tartalmazza, ugyanakkor kis mennyiségben sok más B-vitamint is tartalmaz.

  2. A joghurt magas B2- és B12-vitaminban, valamint természetes probiotikumokban, amelyek egyaránt támogatják a belek egészségét és a mentális egészséget.

  3. A hüvelyesek, például a feketebab, a csicseriborsó, az edamame és a lencse, mind hozzájárulnak a hangulat és az agy egészségének javításához. Kiváló B9-vitaminforrás, és kis mennyiségben tartalmaznak B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint.

  4. A lazac természetesen gazdag az összes B-vitaminban, különösen a B2-, B3-, B6- és B12-vitaminban. Ügyelj a tenger gyümölcsei forrására, és ne feledd, hogy a fagyasztott vagy konzerv lazac is pénztárcabarát megoldás.

  5. A napraforgómag a B5-vitamin egyik legjobb növényi forrása. Ennek a vitaminnak a napi ajánlott értékének 20%-át elérheti egyetlen uncia magból!

  6. A leveles zöldek, mint a spenót, a mángold és a káposzta kiváló B9-vitaminforrás. Ez az első étel, amelyet azoknak a betegeknek ajánlunk, akik szeretnék javítani a rossz hangulatot.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!