2024. március 28. csütörtök
More

    A gyógynövények felhasználása (2. rész)

    A gyógynövények hasznosításáról szólt az előző cikkünk, most pedig ezek felhasználását folytatjuk. Két részes cikksorozatunk második részében a dunsztkötésről, a kenőcsök és olajok alkalmazásáról, a gyógynövényekből készült fürdőkről és a borogatásokról esik szó.

    A dunsztkötés ismert alkalmazási formája a gyógynövényeknek. Egy fazékban forraljunk fel vizet hozzá, fölötte szitába helyezzük a gyógynövényeket lefedve. Ezt hagyjuk egy ideig párolódni, majd a megpuhult, meleg növényeket helyezzük egy laza kötésű kendőre, és fedjük be vele a beteg testrészt. Egy gyapjúkendővel alaposan rögzítsük oda, vigyázzunk arra, hogy a növények ne hűljenek ki a folyamat során. A kötés két óra hosszát vagy egy egész éjszakára is fennmaradhat.

    Négy maréknyi gyógyfüvet vágjunk apróra, fél kiló disznózsírt olvasszunk fel és jól melegítsünk át (forrósítsuk fel), majd a forró zsírba keverjük bele a gyógynövényt. Rövid ideig pirítsuk, kevergessük, majd a tűzről levéve fedjük le az edényt éjszakára és helyezzük hidegbe. Másnap felmelegítve szűrjük át lenvászon kendőn, majd a meleg kenőcsöt helyezzük tégelybe.

    Olajat úgy tudunk készíteni, hogy egy üveget lazán töltsünkk tele virággal vagy fűvel, hidegen préselt olívaolajjal öntsük fel, hogy két ujjnyira fedje, majd két hétig a napon vagy tűzhely mellett hagyjuk állni.

    Teljes gyógynövényfürdőhöz a növényt egy éjszakára áztassuk hideg vízben. Egy fürdőhöz 6-8 liter friss vagy 200 gramm szárított gyógyfű szükséges. Másnap ezt az ázalékot melegítsük fel, és tegyük bele a fürdővízbe. 20 percet fürdőzzünk benne, de ügyeljünk arra, hogy a szívünk tájéka ne kerüljön a víz alá. Fürdés után nedvesen, fürdőköpenybe vagy törülközőbe csavarva pihenjünk egy órát „dunsztolódni”.

    Ülőfürdő eseetén fél vödör friss vagy 100 gramm szárított gyógynövényt ugyanúgy áztassunk be, mint a teljes fürdő esetén. A víznek a vesék föléig kell majd érnie.

    Egy nagyobb vattapamacsot nedvesítsünk be svédkeserűvel a borogatáshoz, majd helyezzük a beteg testrészre úgy, hogy előtte a felületet disznózsírral vagy körömvirágból készült kenőccsel bekentük. Ez meggátolja, hogy az alkohol kiszárítsa a bőrből a zsírokat. Borítsunk rá nejlont, majd ezt egy meleg kendővel kössük le. 2-4 óra hosszát hagyjuk a testen, majd a kötést levéve hintőporozzuk be a bőrfelületet.

    Te szoktad ezeket a házi praktikákat alkalmazni a gyógynövényekkel?

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!