2023. április 1. szombat
More

  Egy harvardi táplálkozási szakértő megosztja az első számú vitamint, amely “fiatalon és egészségesen” tartja az agyat – 1. rész

  A táplálkozási pszichiáterek mindig is fontosnak tartják a kiegyensúlyozott étrend fenntartását. Ennek nagy része a megfelelő vitaminok beviteléhez kapcsolódik, különösen azért, mert ez elengedhetetlen a kognitív hanyatlás megelőzéséhez.


  És tekintettel arra, hogy az idegrendszeri betegségek kockázata nő, ahogy öregszünk, egy kérdés, amit gyakran kapnak a pácienseiktől: „Mi a legjobb vitamin öregedő agyunk védelmére?”

  Minden mikrobiómunk olyan, mint egy hüvelykujjlenyomat, így az igazán hatékony étkezési tervet személyre szabják az egyén egyedi igényeihez. De az agy fiatalságának és egészségének megőrzése érdekében a legfontosabb vitamincsoport a B-vitaminok.

  A B-vitaminok agyi előnyei

  A Wayne Állami Egyetem Orvostudományi Karának tanulmánya szerint a depresszió, a demencia és a mentális károsodás gyakran összefügg a B-vitaminok hiányával.

  „A B12-vitamin-hiány a kognitív problémák okaként gyakoribb, mint gondolnánk, különösen az egyedül élő és nem megfelelően táplálkozó idősek körében” – mondja Rajaprabhakaran Rajaretham, pszichiáter és a tanulmány vezető szerzője.

  Nyolc különböző B-vitamin létezik, amelyek mindegyike megvan a maga elsődleges egészségügyi előnyei:

  1. Az energia növelése

  A B1-vitamin vagy a tiamin kulcsfontosságú sejtjeink alapvető működéséhez és a tápanyagok energia-anyagcseréjéhez.

  Az agy az egyik metabolikusan legaktívabb szerv a szervezetben, ami azt jelenti, hogy szüksége van a tiamin támogatására, hogy megelőzze azokat a hiányosságokat, amelyek neurológiai problémákhoz vezethetnek.

  2. A gyógyszerek lebontása

  A B2-vitamin vagy a riboflavin a sejtjeinkben lévő enzimek asszisztenseként működik, amelyek fontos reakciókat hajtanak végre, például a testben és az agyban.

  Segít a sejtek növekedésében, az energiatermelésben és a zsírok és külső anyagok, például gyógyszerek lebontásában is.

  3. Gyulladás csökkentése

  A B3-vitamin vagy a niacin több mint 400 enzimmel működik együtt, hogy olyan anyagokat állítson elő, mint a koleszterin és a zsír, amelyre a szervezetben szükség van, és energiát alakít át minden szervrendszerünk számára. A niacin antioxidáns is, amely segít csökkenteni a túlzott gyulladást.

  4. Támogatja az általános agyi egészséget

  A B5-vitamin vagy a pantoténsav nélkülözhetetlen a koenzim-A nevű molekuláris vegyület előállításához, amely segít szervezetünk enzimjeinek zsírsavak felépítésében és lebontásában, hogy energiát kapjanak.

  Segíti sejtjeinket acil hordozó fehérjék előállításában is, elősegítve a szükséges zsírok előállítását. Az agy elsősorban zsírból áll, így a pantoténsav az agy egészségét támogató legfontosabb vitaminok közé tartozik.

  5. Küzd a betegségek ellen

  A B6-vitamin vagy a piridoxin a betegségek megelőzésében betöltött szerepe miatt figyelemreméltó, mivel ennek a vitaminnak a megfelelő szintje csökkenti számos rák kockázatát.

  Ezenkívül a piridoxin számos kémiai reakciót segít a szervezetben, amelyek támogatják az immunrendszer működését és az agy egészségét.

  6. A sejtek jobb kommunikációjának elősegítése

  A B7-vitamin, leggyakrabban biotinként ismert, szabályozza a sejtjeleket a gyors és hatékony kommunikáció érdekében az egész szervezetben. Az agyban kulcsfontosságú a neurotranszmittereken keresztüli sejtjelátvitelhez.

  7. Egyensúlyban tartás

  A B9-vitamin vagy folát egy népszerű kiegészítő és kulcsfontosságú vitamin az agy és a neurológiai egészség, az optimális neurotranszmitter-működés és a kiegyensúlyozott pszichés egészség támogatásában.

  További előnye, hogy elősegíti a sejtek méregtelenítését.

  8. A szíved segítése

  A B12-vitamin vagy a kobalamin nélkülözhetetlen vitamin a vörösvérsejtek és a DNS képződésében, valamint támogatja az idegrendszer fejlődését és működését.

  A B12 támogatja a homocisztein lebomlását is, amely fehérje negatívan befolyásolja a szív- és érrendszeri egészséget, és túlzott mennyiségben demenciához vezethet.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!