2024. március 28. csütörtök
More

    4 finom módja a tamarind, a hosszú életet fokozó polifenolokkal teli trópusi gyümölcs felhasználásának – 2. rész

    Ajánló   4 finom módja a tamarind, a hosszú életet fokozó polifenolokkal teli trópusi gyümölcs felhasználásának – 1. rész


    1. Mártások, pácok és öntetek ízesítésére

    Pad Thai szósz

    A tamarind szószt, pépet vagy pasztát gyakran használják mártások, pácok és öntetek ízesítésére. A pad thai szósz egyik fő összetevője például a tamarind, amely ennek az édes, savanyú, sós és pikáns ételnek az ikonikus ízét adja. Ez a Minimalist Baker által készített egyszerű tofu pad thai recept egy vegánbarát mártást tartalmaz, amely tamarindpaszta (vagy koncentrátum), kókuszaminó, kókuszcukor, chili-fokhagyma szósz, lime lé és vegetáriánus halszósz felhasználásával készül, és mennyei kombinációt eredményez. Arról nem is beszélve, hogy a tamarind a Worcestershire szósz egyik fő összetevője is, egy többcélú ízesítő fűszer, amely tökéletes pácokhoz és salátaöntetekhez.

    2. Italok édesítésére

    Tamarind Agua Fresca

    A tamarind agua fresca, mint ez az Isabel Eats által készített recept, a gyümölcs felhasználásának egy gyakori módja, amelyet a forró nyári napokon élvezhetünk. Ennek a frissítő italnak az elkészítéséhez a hüvelyeket forró vízbe áztatjuk, hogy a pépet felszabadítsuk, és a vízbe juttassuk a tamarind pikáns, édes ízét. Ezután a keveréket leszűrjük, és cukorral édesítjük, hogy egy fanyar, egészségre gyakorolt előnyökkel teli italt kapjunk.

    3. Cukorkát készíteni

    Tamarind cukorka golyók

    A Mexikóban rendkívül népszerű tamarindot olyan népszerű cukorkák készítéséhez használják, mint a Pelon Pelonazo, és gyakran párosítják olyan fűszerekkel, mint a chili és a citrusfélékhez hasonló lime, ami szuper savanyú és édes ízkombinációt eredményez. Ez az Aubrey’s Kitchen által készített DIY tamarindo cukorka receptje a Tajínt is tartalmazza, egy chile-lime ízesítőt, amely hozzáad egy csipetnyi citrusfélét, fűszert és zamatot.

    4. Desszertek ízesítőjeként

    Tamarind jégkrémek

    Ezt a fanyar gyümölcsöt, gyakran paszta vagy sűrítmény formájában, desszertek, például paleták (mexikói jégkrémek), sütemények, piték vagy cukrászsütemények ízesítésére és édességgel való bevonására is használják. A Muy Delish által készített három összetevőből álló tamarindás jégkrémek tökéletes hidratáló nyári finomságok a medence mellett, és mindössze tíz perc alatt elkészíthetők.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!