2022. május 23. hétfő
More

  Szívbajok ellen mindenkinek egyetlen tabletta – A rendszeres testmozgás és az egészséges életmód nem elhanyagolható

  A különböző, vizsgálatokkal bizonyítottan szívvédő gyógyszereket tartalmazó, kombinált készítmény indiai változata elkészült és kedvező hatásúnak bizonyult. A tanulmány eredményeit ismertető előadás az Amerikai Szívgyógyász Kollégium kongresszusán hangzott el, illetve a részletes dolgozatot a világ egyik legpatinásabb orvostudományi folyóirata, az angol Lancet közölte.

  Mi történnék, ha egyszerre csak lenne olyan gyógyszer, amely megelőzné a szívbetegségek kialakulását? A reggeli kávé után bevennénk a csodaszert, amely megakadályozná koszorúereinkben a vér megalvadását és ezáltal a szívinfarktust, gátolná a zsírok lerakódását az érrendszerben, csökkentené a magas vérnyomást és szép, nyugodt ütemre járatná vérkeringésünk motorját, a szívet.

  Elméletileg a recept ma már szinte adott. Egyetlen tablettába vagy kapszulába beletehetjük a vér veszélyes alvadékonyságát csökkentő aszpirint, a “rossz” koleszterin szintjét normális értékre leszorító sztatint, többféle, magas vérnyomás elleni készítményt, végül a szívműködést takarékos ütemre lassító béta-blokkolót – és kész a jelenleg leggyilkosabb betegség elleni varázsfegyver.

  Nick Wald professzor a betegségek megelőzésének tudományát tanítja Londonban. Apósa koszorúér-betegséggel küzdött életének végső időszakában, és a professzor rendszeresen segített összerakni azt a maréknyi gyógyszert, amelyre az idős úrnak szüksége volt a túléléshez. Gyakran gondolt arra, hogy a hosszú, súlyos betegeskedés talán később indul vagy talán nem ennyire gyötrelmes, ha apósa a szívgyógyszerek szedését korábban kezdi. Azokét a tablettákét, amelyekről meggyőző vizsgálatok bizonyították, hogy segítenek megelőzni a koszorúér betegség kifejlődését.

  Mivel minden második ember, akár férfi, akár nő, előbb vagy utóbb szív- és érbetegség okozta panaszok miatt kerül az orvoshoz, de azt nem lehet előre megmondani, hogy ki kap majd szívinfarktust vagy ki bénul meg agyi katasztrófa miatt, az volna a legegyszerűbb, ha mindenki szedné a tablettát. A népegészségügy javulásában az új készítménynek akkor lehet igazi szerepe, ha olyan olcsó, hogy mindenki megkaphatja. Valamennyi, a tablettába beépítendő gyógyszernek már létezik nem márkás, de azonos tulajdonságú változata, tehát ez nem lehetett akadály. S mindehhez ott volt a vállalkozó szellemű, indiai gyógyszergyár, a Cadila Pharmaceuticals, amelyik elkészítette a különleges kapszulát.

  A bűvös pilulla-kapszula

  Nick Wald és társa, Malcolm Law cikke 2003-ban jelent meg. Ebben leírták, hogy az általuk javasolt, kombinált gyógyszer rendszeres szedése a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását akár 80 százalékkal csökkenthetné. A pillula (labdacs) többféle hatóanyagot tartalmazna, ezért a kutatók úgy nevezték: polypill. Mivel a megjelölést a biztonság kedvéért azonnal nevükre szabadalmaztatták, az indiai szer kapszula lett.

  A szakemberek egyébként már az angol tudósok hamar világhírűvé vált közleménye előtt egy évvel olvashatták az Indiából Kanadába kivándorolt Szalim Juszuf professzor cikkét, aki először négy alkotóelemből építette föl gyógyszerkombinációját. A ténylegesen elkészült kapszula adagolásával megfigyelt eredményeket is ő ismertette.

  A Polycap szedése a benne lévő vérnyomáscsökkentő kombináció hatását meggyőzően bizonyította. A szívműködést lassító, ezáltal a szív munkáját gazdaságosabbá tevő gyógyszer is kifogástalanul működött, akár a többi készítménnyel együtt, akár külön vették be az önkéntes vizsgálati személyek. Érdekes, hogy az aszpirin és a “rossz” vérkoleszterin szintjét csökkentő szer a kombinációban kissé szerényebb hatásúnak tűnt, mint ugyanaz a gyógyszeradag önálló bevétel esetén, de azért a hatás így is érvényesült. A kutatók ezzel kapcsolatban további tanulmányokat látnak szükségesnek.

  A szakértők egy része azt is felveti, vajon a polycap vagy a polypill elterjedése nem vezet-e a rendszeres testmozgás még kiterjedtebb csökkenéséhez és az egészséges étrend további romlásához. Ezt a veszélyt az ilyen gyógyszerkombinációk ajánlásának kezdete óta tárgyalja az orvosi szakirodalom.

  A még panaszmentes emberek tévesen úgy gondolhatják, hogy a bűvös pillula-kapszula szedése leveszi vállukról a koszorúér-betegséggel kapcsolatos legtöbb kockázati tényező elleni küzdelem minden kényelmetlenségét: nem kell abbahagyni a cigarettázást, bajlódni a rendszeres vérnyomásméréssel és leadni azt a jó néhány fölszedett kilót, amely a testsúlyon kívül a vérnyomást és a vércukrot is emeli. Nagy hiba volna, ha egyesek abból indulnának ki, hogy a tabletta mellett fölösleges a naponta ajánlott egyórányi mozgás és az ötszöri, zöldségben gyümölcsben gazdag, telített zsírban és kalóriában szegény étkezés.

  Akkor még az is megtörténhet, hogy a különleges gyógyszerkombinációt az esti sörrel, a tévé képernyője előtt elterpeszkedve fogják bevenni.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!