2024. március 29. péntek
More

    Agyi hírvivők! A migrén okai

    Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a fejfájástípus egy családnak gyakran több tagját is érinti.

    A genetikai hatást különböző ikervizsgálatok is kimutatták. A migrén egy különleges formájáért (familiáris hemiplegiás migrén) felelős génre a 19. kromoszómán bukkantak rá. Ha a migrén okai nem is pontosan ismertek, létezik néhány teória e fejfájástípus kialakulási mechanizmusáról.

    Agyi hírvivő anyagok

    Néhány kutató feltételezi, hogy a migrén kialakulásában, különböző neurotranszmitterek döntő szerepet játszanak. Ezek olyan hírvivő anyagok, amelyek az idegsejtekben tárolódnak, és a sejtek ingerlésekor szabadulnak fel. Ezek gátló, vagy aktiváló jeleket továbbítanak a különböző szervek irányába, így például a vérerek, izmok, szív vagy gyomor-bél traktus felé. Az ilyen hírvivő molekulák egyike a szerotonin. A migrén lehetséges okának tartják az agy szerotoninegyensúlyának zavarát.

    Migréngenerátor az agyban

    A migrén kialakulásának hátterében meghúzódó okokra vonatkozó, másik teória a „migréngenerátor” elmélet. Eszerint a migrénes fejfájás kialakulása, elsősorban egy központi migréngenerátor agytörzsben való működésbe lépésére vezethető vissza. Ez egy meghatározott agyterület (az úgynevezett trigeminus magok) túlérzékenységét eredményezi.

    Az idegrostok, amelyek az agyalapi véredények beidegzéséről gondoskodnak, helyileg begyulladnak. Ennek eredményeképp az érfalak bizonyos anyagok számára jobban átjárhatóak lesznek. Az anyagok a vérerekből kilépnek a környező szövetekbe, ahol a háromosztatú (trigeminus) ideg fájdalomreceptorait ingerlik, és a trigeminus magokat tovább stimulálják. A rendszer egyre inkább felerősíti önmagát és a migrénes fejfájás gyorsan fokozódik.

    Kiváltó tényezők – Trigger faktorok

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki. Alább felsorolunk néhány lehetséges migréntriggerfaktort:

    • stressz
    • rikító színek
    • erős fizikai megterhelés
    • nikotin (aktív- és passzív dohányzás)
    • alkohol
    • hormoningadozás (menstruáció, terhesség, hormonális fogamzásgátlás)
    • néhány élelmiszer, mint pl. csokoládé, vörösbor és bizonyos sajtok

    A migréntől szenvedők legtöbbször tapasztalatból tudják, melyik kiváltó tényezőt a legjobb elkerülniük. Azt, hogy pillanatnyilag melyik trigger faktor váltja ki a migrént, a legjobban egy fejfájási naptár segítségével tapasztalhatják ki.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!