2024. március 28. csütörtök
More

    4 finom módja a tamarind, a hosszú életet fokozó polifenolokkal teli trópusi gyümölcs felhasználásának – 1. rész

    Amikor az időjárás-jelentés szerint a következő hetekben hőhullám várható, néhány dologra fel kell készülni. Először is, gyűjts össze mémi arctörlőt, hogy letöröld az arcodon felgyülemlő izzadságot. Ezután ragadj meg minden elérhető ventilátort, hogy olyan erős szélörvényt hozz létre, mint egy ötös kategóriájú hurrikán széllökései. Végül pedig keresd meg a lehető leghidratálóbb italt, hogy a lehető leghűvösebb, legnyugodtabb és legösszeszedettebb maradj.


    Bár a kíméletlen hőhullám alatt a hőség legyőzése majdnem olyan lehetetlennek tűnhet, mint a Love Island UK mind a nyolc évadának egyhuzamban történő végigbámulása, egy hűsítő ital legalább egy kicsit feldobhatja a hangulatot.

    Az én hűsítő italom édes-savanyú ízvilággal rendelkezik és frissítő; a show sztárja azonban a tamarind, egy trópusi gyümölcs, amelynek íze olyan, mint a napsütés és a paradicsom – ami történetesen rengeteg tápanyaggal van tele, ami a hosszú élettartam növeléséhez kapcsolódik.

    Mi az a tamarind?

    A tamarind egy Afrikában őshonos (de a világ más részein is termesztett) fa, amely babszerű hüvelyeket termel, ezek tele vannak magokkal, amelyeket lédús gyümölcshús vesz körül. Amikor a gyümölcs még fiatal, a pép savanykásabb ízű, és ahogy érik, pépesebbé és édesebbé válik, miközben megmarad a savanykás íz. Ez az ehető gyümölcshús nyersen fogyasztható, de felhasználható különböző ételek, például chutney-k, italok és desszertek készítéséhez is. Nyersen, por és szirup formájában is megtalálható, hogy csak néhányat említsünk – és vicces tény: a Worcestershire szósz egyik fő összetevője.

    A tamarind egészségre gyakorolt legfontosabb előnyei

    Roxana Ehsani, regisztrált dietetikus táplálkozási szakember és az Academy of Nutrition and Dietetics országos médiaszóvivője szerint ez a puncsos gyümölcs tele van antioxidánsokkal és tápanyagokkal. „A tamarind nagyon sokféleképpen előnyös az egészségünkre. Kezdetnek egy csésze tamarind pépje három gramm fehérjét, 75 gramm szénhidrátot és hat gramm élelmi rostot tartalmaz” – mondja Ehsani. Emellett azt mondja, hogy a tamarind számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például a magnézium, kálium, vas, kalcium, réz, foszfor és tiamin napi értékének 26 százalékát.

    Talán az egyik legcsábítóbb előnye a tamarindnak, hogy polifenolokban is gazdag, amelyek a hosszú élettartam fokozásához kapcsolódnak. Ehsani szerint a gyümölcshús és a magok egyaránt tartalmazzák ezt az erőművi antioxidánst, amely segíthet csökkenteni a szervezetben a szabad gyökök okozta károsodást, ami krónikus betegségeket okozhat. (Egyébként a tamarind fogyasztásakor azt javasolja, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel magas magnézium- és káliumtartalma miatt nagy mennyiségben fogyasztva hashajtóként hathat, bár figyelmeztet, hogy ez segíthet a székrekedéssel küzdőknek.)

    Ajánló   4 finom módja a tamarind, a hosszú életet fokozó polifenolokkal teli trópusi gyümölcs felhasználásának – 2. rész

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!