2024. április 26. péntek
More

    A náthás kisgyerek inkább ne kapjon gyógyszert

    A kanadai egészségügyi hatóságok figyelmeztették a gyerekes családokat, hogy megfázás esetén hatévesnél fiatalabb gyereket ne kezeljenek recept nélkül kapható gyógyszerekkel, mert azok kedvező hatása nem igazolt, viszont a mellékhatások, a túladagolás veszélye nem elhanyagolható. Az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy a patikaszerek és a bevételüket követő szövődmény közötti összefüggés legtöbbször nem bizonyítható, de ennek lehetősége nem zárható ki.

    Az egészségügyi főhatóság még csak arra intette a felnőtteket, hogy kétévesnél kisebb gyerek kezelésére ne használjanak az elképesztő választékban kapható készítményekből semmiféle szert. A gyógyhatásúnak állított anyagok legtöbbször egyáltalán nem rövidítették meg a kis páciensek betegségének időtartamát.

    Világszerte mind a gyógyszerek forgalomba hozatalával, engedélyezésével foglalkozó hivatalok, mind a gyógyszergyárak sokat foglalkoznak azzal a gonddal, hogy a hagyományosan alkalmazott és recept nélkül beszerezhető készítményekkel szemben régebben nem támasztottak olyan szigorú feltételeket mint a mai gyógyszerekkel szemben – például engedélyezés előtt nem vizsgálták megfelelő ideig.

    Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) adatai szerint az Egyesült Államokban évente átlag 7000 gyerek kerül a kórházak sürgősségi osztályaira életveszélyes állapotban a szokványos, megfázás elleni készítmények használata után. Kanadában gyógyszergyártók egy csoportja azt javasolta, hogy a szájon át szedhető, köhögés és megfázás elleni, szabadon vásárolható szereket négyévesnél fiatalabb gyerekeknek ne adják be, mert a nem megfelelő alkalmazás következményei kiszámíthatatlanok.

    A hivatalos javaslat most hatévesre növelte a korhatárt, a gyártóknak pedig erre figyelmeztetniük kell a vásárlót. Új készítmények esetén a megfelelő vizsgálatok alapvetően megváltoztathatják a helyzetet. Az USA-ban az FDA csaknem félezer, 2-5 éves gyerek gondos megfigyelése után engedélyezte a sanofi-aventis kutatóinak gyógyszerét. A Nasacort orrpermet a gyerekek igen gyakori, allergiás orrhurutjának kezelésére került forgalomba, a szakemberek pedig meggyőző vizsgálatokkal igazolták a szer hatékonyságát és biztonságosságát.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!