2023. március 25. szombat
More

  Hogyan használjuk a kurkumát az ízületi fájdalom enyhítésére, a gyulladás leküzdésére és kezelésére?

  Valószínűleg mostanra már tudod, hogy a kurkuma az egyik legkeresettebb szuperélelmiszer. Ez a hatásos fűszer adja a hagyományos indiai ételek, például a curryk élénk ízét és sárga színét. Gyógyászati szempontból azonban a kurkumát ízületi fájdalmak és gyulladások ellen is használhatod, sőt, olyan állapotok kezelésére is, mint az ízületi gyulladás.


  Kurkuma ízületi fájdalomra – Hogyan működik?

  A kurkuma erős gyulladáscsökkentőként, antioxidánsként ismert, rákellenes és neuroprotektív hatású, mindezt hatóanyagának – a kurkuminnak – köszönhetően.

  A kurkumin egy erős gyulladáscsökkentő. Úgy találták, hogy még bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságával is felveszi a versenyt – káros mellékhatások nélkül. Ezt úgy éri el, hogy blokkolja az NF-kB nevű molekulát, amely a sejtekbe jut és bekapcsolja a gyulladást kiváltó géneket. Azt mondják, hogy az NF-kB szerepet játszik számos krónikus betegségben, köztük a szívbetegségben, az Alzheimer-kórban, a metabolikus szindrómában és még sok másban.

  A gyulladásról köztudott, hogy a fent említett betegségek egyik fő tényezője, és az olyan állapotokban is kulcsszerepet játszik, mint az ízületi gyulladás. (Az ízületi gyulladás olyan betegség, amely fájdalmat és kellemetlenséget okozhat). A kutatások azt mutatják, hogy a kurkumin megszelídítheti a gyulladást, és ezért hasznos lehet az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésében.

  Ajánló   A kurkuma egészségügyi előnyei (1. rész)

  Konkrétabban, a kurkumin hatékonyságát vizsgálták a reumatoid artritisz (RA) ellen. A reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél a szervezet immunrendszere saját magát támadja meg, mégpedig az ízületek szövetében, rosszabb esetben a szervekben. Az RA súlyos gyulladást és fájdalmat okozhat az ízületekben (főként a kezekben és a lábakban).

  Mivel a kurkumin keményen dolgozik a gyulladás gátlásán, talán nem meglepő, hogy igen hatásosnak bizonyult az RA ellen. Egy 45 RA-s ember bevonásával végzett vizsgálatban a kutatók a csoport egyharmadának kurkumin-kiegészítőket adtak. A másik csoport egy diklofenák nevű nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert (NSAID) szedett. Az utolsó csoport a kettő kombinációját szedte. Az eredmények szerint az a csoport, amelyik csak 500 milligramm kurkumint szedett, mutatta a legnagyobb javulást az RA tüneteiben, beleértve az ízületi fájdalmat és a gyulladást. Ez eléggé lenyűgöző!

  Ajánló   A kurkuma fiatalon tartja a bőrt

  Ha több kurkumát teszel az étrendedbe, az valószínűleg nem fog ártani a gyulladás kezelésére tett erőfeszítéseidnek. A kurkuma-kiegészítő biztonságos megoldás lehet, mivel a kurkuma önmagában elég alacsony kurkumin-koncentrációval rendelkezik. A legtöbb kurkumin-kiegészítő piperint (néha bioperinnek is nevezik) is tartalmaz – egy olyan vegyületet, amely a kurkumint 2000 százalékkal jobban felszívhatóvá teszi a szervezet számára.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!