2023. június 3. szombat
More

  Ezzel az életmódbeli finomsággal természetes módon megfordítható az őszülés, nincs szükség festésre

  Az ősz haj festékkel történő folyamatos karbantartása fájdalmas lehet. Egy 2021-es tanulmány szerint talán van egy jobb megoldás a láthatáron, amely szó szerint visszafordítja az ezüst pigmentet, és természetes módon visszaadja hajunk eredeti árnyalatát.


  Talán már hallottál arról a kutatásról, amely megerősítette, hogy a stressz az egyik fő tényező a hajunk őszülésében. A Columbia Egyetem tudósai tovább vizsgálták, hogy a stressz-szintünk csökkentése hogyan hozhatja vissza hajunk színesebb pompáját is.

  A tanulmány vezető szerzője, Martin Picard elmagyarázza, hogy ez az ígéretes felfedezés a tudományosan alátámasztott öregedésgátló lehetőségek teljesen új világát nyithatja meg. “Azoknak a mechanizmusoknak a megértése, amelyek lehetővé teszik, hogy az “öreg” ősz hajszálak visszatérjenek a “fiatal” pigmentált állapotukba, új nyomokat szolgáltathat az emberi öregedés képlékenységéről általában, és arról, hogyan befolyásolja azt a stressz” – mondta a sajtóközleményben. “Adataink hozzájárulnak ahhoz az egyre növekvő számú bizonyítékhoz, amely azt bizonyítja, hogy az emberi öregedés nem lineáris, rögzített biológiai folyamat, hanem – legalábbis részben – megállítható vagy akár átmenetileg visszafordítható.”

  Ajánló   Vissza lehet fordítani az őszülést?

  Ő és csapata 14 személy hajának megfigyelése után jutott erre a következtetésre, akik heti stressz-szintjükről naplót is vezettek. “Volt olyan egyén, aki nyaralni ment, és öt hajszála a nyaralás alatt, időben szinkronizálva, visszaváltozott sötétre” – mondja Picard.

  Természetesen ez egy bevallottan kis tanulmány volt, és további kutatásokra lesz szükség a témában. Picard nem akart elhamarkodott következtetéseket levonni arról sem, hogy valaki, akinek évek óta őszül a haja, hirtelen képes lenne visszanyerni az eredeti árnyalatát. Azonban ez egy újabb lenyűgöző pillantás arra, hogy az általános stressz-szintünk csökkentése jelentős szerepet játszik abban, hogy az öregedés jeleit is csökkentsük, kívül és belül egyaránt.

  Ha másra nem is, ez egy tökéletes ürügy arra, hogy egy kis pihentető “én-időt” szánj, amikor észreveszel néhány új, szürke hajszálat!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!